Ekonomi haberleri (22.03.2019)

İhracatçı E-İhracata odaklanacak!

Dünya genelinde 2019 yılında 3.5 trilyon dolara ulaşması beklenen E-ticaretten daha fazla pay almak isteyen Egeli ihracatçılar E-İhracata odaklanacak.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, bir konteynır ürünü ihraç etmek ile, bir çift ayakkabıyı ihraç etmenin farklı donanım gerektirdiğini Ege Bölgesi’nde bu anlamda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.

25 Mart 2019 Pazartesi günü İzmir’de; Ege İhracatçı Birlikleri, World E-commerce Forum (Worldef), DHL ve Ticimax işbirliğinde düzenlenecek olan “DHL İzmir E-İhracat Konferansı” ile ilgili bilgi vermek amacıyla, Basın Toplantısı düzenleyen Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, İzmir’in e-ihracat ile öne çıkmasını istediklerini anlattı.

E-ticaretin her yıl ortalama yüzde 25 büyüdüğü bilgisini veren Zandar, bugün Türkiye’nin e-ihracatı 500 milyon doları aştı. Toplam ihracat içinde binde 3 paya sahip olan e-ihracatın 2023’e kadar yüzde 5’e çıkacağı öngörülüyor. E-ihracat trenini kaçırmamak için harekete geçtik” diye konuştu.

E-ticaret 5 trilyon dolara koşuyor

Dünyada 2014 yılında 1.3 trilyon dolar seviyelerinde olan e-ticaret hacminin 2018’de 2.8 trilyon dolara ulaştığının altını çizen Zandar, e-ticaret rakamının 2019 yılı sonunda 3.5 trilyon doları aşmasının beklendiğini, 2021 yılında ise; global e-ticaret hacminin 5 trilyon dolara yaklaşacağının öngörüldüğünü dile getirdi.

25 Mart 2019 Pazartesi günü İzmir Swissotel’de düzenlenecek olan “DHL İzmir E-İhracat Konferansı”nda e-ihracat konusunda uzman 25 ismin deneyimlerini aktaracağını anlatan Zandar, e-ticarete yoğunlaşmak isteyen herkesi konferansa davet etti.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Gündoğdu, hem ticaret, hem de üretim yapan firmaların e-ihracat konusuna odaklanması gerektiğini dile getirdi. Gündoğdu, “Gelişmiş ülkelerde toplam alışverişin içinde e-ticaretin payı yüzde 15’e ulaştı ve her geçen gün artıyor. Bizim de daha gidecek çok yolumuz var” diye konuştu.

Türkiye 1,2 trilyon dolarlık e-ticaret pazarının tam ortasında

Türkiye’nin toplam ihracatında e-ihracatın payının binde 3 seviyesinde olduğunu ve 500 milyon doları aştığını ifade eden World E-commerce Forum Başkanı Ömer Nart, “Türkiye’nin e-ihracatında ilk sırada ‘hazır giyim ve tekstil ürünleri’ yer alıyor. Tekstili ‘kozmetik’, ‘anne-bebek’, ‘otomotiv-yan sanayi’ ve ‘elektronik ürünler’ takip ediyor” dedi.

Türkiye ekonomisinin büyümesinde e-ihracatın kilit bir rol üstlendiğini belirten Ömer Nart şunları aktardı: “Türkiye, 831 milyar dolarlık e-ticaret hacmine sahip Asya ile 346 milyar dolarlık Avrupa arasında yer alıyor. Ülkemiz bu iki büyük kıta arasında yeni bir merkez olarak e-ihracat hacmini kolayca artırabilir. Bu amaçla sadece Türkiye’de değil tüm dünyada e-ihracatın önemli paydaşlarını bir araya getirip E-ihracat konferanslarıyla üretici ve perakendecileri bilgilendirmeyi bir görev biliyoruz.”

PARİS TAKSİLERİ HİDROJEN YAKITLI TOYOTA MIRAI’LER OLUYOR

Toyota’nın “0” emisyon hedefinin en önemli unsurlarından biri olan hidrojen yakıt hücreli araçların kullanım alanı genişlemeye devam ediyor. Toyota tarafından geliştirilip 2014 yılından itibaren yollara çıkan ilk hidrojen yakıt hücreli otomobil olan Mirai, şimdi de Paris caddelerinde taksi olarak hizmet vermeye başlayacak. Toyota, bu amaçla Mirai’lerden oluşan dünyanın ilk “0” emisyonlu taksi filosuna sahip olan Hype’deki Mirai sayısını 2020 yılı sonunda 600’e çıkaracak.

Toyota, hidrojen yakıt hücreli araçların kullanım alanının genişlemesi için Air Liquide, Idex ve Société du Taxi Électrique Parisien (STEP) ile bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği, hidrojenin dağıtılması ve mobilite bağlantılı uygulamaların geliştirilmesini kapsıyor. Anlaşmaya imza koyan her şirket kendi uzmanlık alanlarında çalışmalar yürütecek.

Hava kalitesinin artması ve temiz mobilite sağlamasının yanı sıra, hidrojen teknolojisine sahip araçların herkes için uygun bir çözüm olması yolunda önemli adımlar kat edildi. Bu işbirliği ile 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda sıfır emisyonlu taksiler ve diğer kiralık ulaşım araçları hedefine bir adım daha yaklaşılmış olacak. Yalnızca su salımı yapan Mirai’lerden oluşan Paris’teki taksi filosu, geniş şarj istasyonu ağı ile desteklenecek.

Mirai Satışları 2020’de 30 Bine Ulaşacak

Otomotiv endüstrisinde son 10 yılda 100 çığır açan otomotiv inovasyonu değerlendirilmesinde ilk sırayı alan hidrojen yakıt hücresi ile ilgili çalışmalarına hız veren Toyota, 2020’de yıllık 30 bin adetlik satışa ulaşmayı hedefliyor. Bunun yanında dolum istasyonlarının da sayısı her geçen gün artırıyor.  2020’de Almanya’da 100, Kore’de 160, İngiltere’de 65 yakıt hücresi dolum istasyonu kurulması planlanıyor.

İÇGİAF İLE EKONOMİK GÜÇBİRLİĞİ

İÇ ANADOLU VE EGE ARASI İŞ HACMİ GELİŞİYOR

EGİFED Ege Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu ve EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, İç Anadolu Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇGİAF) üyelerini İzmir’de ağırladı. Ziyarette, bünyesinde Eskişehir, Ankara, Konya, Kayseri, Tokat, Amasya ve Bitlis’te faaliyet gösteren derneklerin bulunduğu İÇGİAF ile Ege arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi görüşülen ilk maddeler arasında yer aldı. Üretimden sağlığa, turizmden sanayiye kadar birçok sektörde işbirliğine hazır olunduğunun belirtildiği görüşmede, gerçekleştirilecek iş birlikteliklerinin hem ülke ekonomisine katkı sağlayacağı hem de global pazarlarda yeni kapıların açılmasına vesile olacağı ifade edildi.

İlk olarak, İÇGİAF Başkanı Fatma Semiz Başkanlığındaki heyet, EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi’nde düzenlenen öğle yemeğinde EGİAD üyeleriyle biraraya geldi. Toplantıya EGİAD Başkanı Mustafa Aslan ve EGİFED Başkanı Aydın Buğra İlter ev sahipliği yaptı. BASİFED Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Seda Kaya da katılım gösterdi. Ekonomi, ticari konular ve iş birlikteliklerine yönelik değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette, karşılıklı memnuniyet ifadeleri kullanıldı. Toplantıda konuşan EGİAD Başkanı Mustafa Aslan, hedeflerinin arasında iller arasındaki ticari ve sosyal dayanışmayı arttırmak olduğunu belirterek, “Türkiye’nin en büyük ekonomi tabanlı derneği EGİAD ve içinde yer aldığı EGİFED ve BASİFED gibi federasyonların İÇGİAF ile biraraya gelmesinden çok memnun olduk. Kentimizin, bölgemizin ve Türkiye’nin ekonomi hedeflerine ulaşmasında biz sanayicilere ve iş dünyasına büyük görev düşmektedir. GİAD’larımızla bu hedefe ulaşmada itici güç olmaya gayret göstereceğiz. Derneğimiz, bölgemiz ve ülkemiz için projeler üretmeye devam edecek” dedi.

EGİFED Başkanı Aydın Buğra İlter ise, İzmir, Manisa, Akhisar, Nazilli ve Bandırma’da faaliyet gösteren Ege Bölgesi’nde itici güç olan STK’larla birlikte hareket ettiklerini ve 1100 iş insanını temsil ettiklerini ifade ederek, “EGİFED olarak bölgenin farklı noktalarında faaliyette bulunan iş insanlarına ulaşabilmemiz büyük bir güç ve başarıdır. Biz genç iş insanları olarak artan bir sinerji ile faaliyetlerimize devam etmekteyiz. İÇGİAF ile işbirliği ve dayanışmanın verdiği kuvvet, Egeli iş dünyasının sesini ve elini güçlendirecektir” dedi.

Endüstri 4.0 dönüşümünün yaşanmasıyla ticaretin yeniden şekillendiğini belirten İÇGİAF Başkan Fatma Semiz ise, zorlaşan rekabet şartlarında iş insanlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştiren İzmir ile sanayi ve üretimde her zaman önemli bir bölge olan İç Anadolulu iş insanlarının güçlerini birleştirerek, daha büyük projelere yatırımlar yapabileceklerini kaydeden Semiz, “Hedefimiz, İç Anadolu ve Ege arası iş hacmini geliştirerek ülkeye katkı sağlamak” dedi.

Ardından EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Mehmet Sancak’ın firması Dikkan A.Ş. Fabrikasını gezen İÇGİAF heyeti, EGİFED Ege Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu’nun Yönetim Kurulu toplantısına da katılarak temaslarını sürdürdüler. Ayrıca AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ile de biraraya gelen heyet, gündemde yer alan gelişmeleri ve yerel seçim sürecini değerlendirdi. Toplantıda İzmir ve Ege Bölgesi’nin ekonomisi, yapılabilecek ortak yatırımlar görüşüldü.

PTT AŞ ve SaSaD’tan e-Dönüşüm İş Birliği

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SaSaD) ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT AŞ) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik ve SaSaD Yönetim Kurulu Başkanı Öner Tekin’in katıldığı imza töreninde iki kurumun e-Dönüşüm alanında gerçekleştirecekleri ortak projeler açıklandı. Yapılacak iş birliği ile SaSaD’a bağlı 180’in üzerinde üyenin temsil ettikleri işletmelerin, özel indirim ve ticaret avantajlarıyla e-Dönüşüm’e geçişleri hedefleniyor.

İmza töreninde konuşan PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, PTT AŞ’nin savunma sanayinin Türkiye için önemli bir sektör olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Kurum olarak, millî hassasiyetlerimiz dolayısıyla; vatanımızı korumak, ordumuzu güçlendirmek, ulusal güvenliğimizi sağlamak, ülkemize yönelik tehdit ve tehlikelere karşı caydırıcı tedbirler almak ve milletimizin emniyetini temin etmek üzere faaliyet gösteren kurumlara destek vermeyi, yardım etmeyi ve bu kurumların işlerini kolaylaştırmayı öncelikli mesuliyetlerimiz arasında saymaktayız.”

Yapılan iş birliği ile Türkiye’nin gelişmesine büyük katkı sağlanacağını kaydeden Bozgeyik, “Sanayinin ilerlemesinin ötesinde savunmasında da önemli rol oynayacak bir işbirliğine imza atıyoruz. Ortak aklın birleştirilmesi ve güç birliğin artırılması bu ülkeye değer katacak” diye konuştu.

İşbirliği kapsamında e-dönüşüm alanında atılan adımlarla savunma sanayinde önemli noktalara gelineceğini belirten Bozgeyik, “Özellikle ihracat ve lojistik konusunda teknolojik işbirliğimizin çalışmaları sonucunda ülkemize yüksek katkı değer üreteceğiz. Bu işbirliğinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmasında, PTT’nin milli değerlere verdiği öneme vurgu yapan Bozgeyik, “Afrin’de yapılan operasyonlarda milli ordumuzun arkasındayız. Bununla gurur duyuyoruz. Ordumuz, bayrağımız neredeyse PTT orada” dedi.

“SaSaD üye kuruluşları kurumsal hedeflerini daha da iyi bir konuma taşıyacak”

Törendeki konuşmasında dernek olarak üyelerine yeni fırsatlar yaratmak için çalıştıklarını vurgulayan SaSaD Yönetim Kurulu Başkanı Öner Tekin, “Özenle hazırlanmış bu protokol için PTT’ye çok teşekkür ediyorum. Yapılan bu işbirliği ekonomik değil, stratejik bir işbirliğidir. Anlamı ve değeri çok büyük” dedi.

Savunma sanayinde yerli yazılımla çalışmanın önemine vurgu yapan Tekin, “Stratejik bir sektörde olan bizler için yerli imkanlarla yapılmış yazılımlarla bir kamu kuruluşunun himayesinde olmamız çok önemli. Bu anlamda, PTT ile SaSaD arasında gerçekleştirilen bu iş birliğinin, SaSaD üye kuruluşlarının kurumsal hedeflerini daha da iyi bir konuma taşıması hedefleniyor” diye konuştu.

PTT tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) e-Dönüşüm uygulamaları kapsamında verilecek özel entegratörlük hizmetleri detaylarını barındıran protokol, SaSaD’a bağlı 180 üzerinde üyenin temsil ettikleri işletmelere özel indirim ve çeşitli ticari avantajlar sağlıyor. Bunun yanı sıra, e-Dönüşüm uygulamalarının sunduğu maliyet azaltma, zamandan tasarruf, güvenli saklama ve çevre dostu olma gibi avantajlar barındırıyor.

Ayrıca, savunma sanayii için büyük önem taşıyan veri güvenliği, protokolün üyelere sağladığı faydalar arasında öne çıkıyor. e-PTT markasıyla sunduğu tüm e-Dönüşüm hizmetlerinde en üst düzey güvenlik anlayışını benimseyen PTT, SaSaD gibi veri güvenliğini önceliklendiren tüm oluşumlar için ihtiyaca yönelik profesyonel çözümleriyle hizmet veriyor. Protokol kapsamında PTT AŞ, SaSaD’a bağlı üyelerin temsil ettikleri işletmelere uzak masaüstü bağlantı ile ücretsiz olarak teknik destek sağlayacak.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklığa karşı tedbir almak, su tasarrufu yapmak zorundayız”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin kaynaklarını çok titiz bir şekilde koruması gerektiğini belirterek, “kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan ülkeler sınıfındadır. Kuraklığa karşı tedbir almak, su tasarrufu yapmak zorundayız” diye konuştu.

Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1000 metreküpten daha az olan ülkelerin su fakiri, 1000-2000 metreküp arası olanların su azlığı çeken ülke sınıfında kabul edildiğini hatırlattı. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1366 metreküp olduğunu ifade eden Bayraktar, “Türkiye İstatistik Kurumu 2030 yılı için nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmüştür. 2030 yılında, kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1120 metreküpe gerileyeceğini söyleyebiliriz. Su fakiri olmaya doğru gidiyoruz. Suyun damlasını bile ziyan edemeyiz” dedi.

-“Su tarım için kritik önem taşıyor”

Artan gıda ihtiyacını karşılamak durumunda olan tarım sektörü için suyun kritik düzeyde önem taşıdığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Tarımda sürdürülebilirlik bakımından tarımsal üretimde sulama, ürünün kalite ve veriminin artırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda yer altı sularının aşırı tüketilmesi nedeniyle ülkemizin birçok bölgesinde su sorunu görülmeye başlamıştır. İşlenen 19,7 milyon hektar tarım arazisinin 3,5 milyon hektarı yağışların azlığı nedeniyle her yıl nadasa bırakılmaktadır. 

-“Vahşi sulamaya son vermemiz şart”

Ülkemizde sulamaya açılan alanların büyük bir kısmında da hala geleneksel yüzey sulama yöntemleri uygulanmaktadır. Salma, tava ve karık sulama yöntemleri ile sulanan alanlarda su kaynakları etkin kullanılamıyor. Yüzde 60’a varan su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerini kurmak, su kayıplarını azaltmak, aşırı ve yanlış sulamanın topraklarımıza ve çevreye verdiği zararlı etkileri en aza indirmek zorundayız. Vahşi sulamaya son vermemiz şart. Ülkemizde basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için teşvik ve hibeler artırılarak üreticilerimiz için daha cazip hale getirilmelidir. 

-“Su tüketimini azaltmalıyız”

Türkiye’de tarım ve sanayi hariç kişi başına günlük su tüketiminin ortalama 217 litre olduğunu belirten Bayraktar, küresel ısınmaya bağlı olarak beklenen yağış azlığını söz önünde bulundurarak, su tüketimini azaltmak gerektiğini söyledi. Nüfusun gıda güvencesini sağlamak için tarımsal faaliyetlerde verimin artırılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu güvenceyi sağlamak toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine bağlıdır. Bu kapsamda GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama yatırımlarını içeren projeler başta olmak üzere sulama yatırımları hızla tamamlanmalıdır. Sulama oranları ve sulama randımanları yükseltilmelidir. Arazi toplulaştırma çalışmaları hızlandırılmalıdır. Yer altı suyu rezervleri korunmalıdır.”

Bayraktar, suyun değerini en çok çiftçilerin bildiğini belirterek, dünyada yaşayan her kişinin bu bilince ulaşması temennisiyle 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutladı.