Ekonomi haberleri (07.01.2019)

Başkan Gülsoy 2018 İhracat Rakamlarını Değerlendirdi

 Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, açıklanan ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, açıklanan ihracat rakamlarına göre 168,1 milyar dolarla cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını ve yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen elde edilen bu başarının iş dünyasına yeni umut kapıları açtığını ifade etti.

2018 yılı ihracat rakamlarında yüzde 7,1 artış gösterildiğini belirten Başkan Gülsoy; “Cumhuriyet tarihimizin en yüksek yıllık ihracatı gerçekleşti. İhracatta yaşanan yükselişe karşın ithalattaki 4,6 düşüşle ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı bir önceki yıla göre 8,2 puan artış göstermiştir. Yıl içerisinde yaşanan tüm çalkantılara rağmen iş dünyasının azim ve sabrının sonucunda yaşanan bu olumlu gelişme, Türk ekonomisinin hedeflendiği gibi devler liginde ilk 10’a gireceğinin müjdecisi niteliğindedir” diye konuştu

Küresel anlamdaki olumsuz gelişmelere rağmen elde edilen bu başarının Türk Milletinin gücünün göstergesi olduğunu söyleyen Başkan Gülsoy, “Gözümüzü korkutmadan, paniğe kapılmadan yapabileceğimizin en mükemmelini yapmamız gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Devlet milletine, millet devletine güvenirse atlatamayacağı sorun yoktur diye de özellikle vurguladık. Nitekim böyle de oldu. Bizler işimize baktık, ticaretimizi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Özellikle Kayserimiz sağduyulu olarak işine dört elden sarıldı. Açıklanan rakamlar da bunun en güzel kantıdır. Türkiye genelinde Cumhuriyet rekoruna imza atılırken ilimiz de bu başarıdan nasibini aldı.  Yapılan ihracat rakamlarına göre iller arasında 12. Sırada yer alan şehrimizde İhracatımız, Türkiye ortalamasının 1,5 katından daha fazla artış gösterdi. Özverili çalışmalarından dolayı iş dünyamıza ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Başkan Gülsoy, Kayseri’nin elde ettiği bu başarıyı önümüzdeki süreç içerisinde daha da artıracağına inandıklarını  vurgulayarak; “ Kayseri olarak ihracatta kısa vadede ilk 10, uzun vadede ise ilk 5 içinde yer almak için azimle, sabırla çok çalışarak yeni pazarlara ulaşmalıyız. Hak ettiğimiz yere gelmek için bir an evvel Kayseri’ye lojistik merkezi kurulması elzemdir. Markalaşma ve ihracatın artması için ulaşımda kolaylık, önemli şartlardan olup Kayseri için otoban bağlantılı yollar, hızlı tren, raylı taşımacılık sistemi ve yeni bir havalimanı planı bir an evvel hayata geçirilmelidir” dedi.

Hepsiburada, Kayseri’nin 2018 yılı internet alışveriş tercihlerini açıkladı

Türkiye’nin lider e-ticaret platformu Hepsiburada, yayınladığı 2018 Trend Raporu ile Kayseri’nin alışveriş tercihlerine ışık tuttu. Rapora göre Kayseri’nin talebi telefon kategorisinde yoğunlaştı.

Hepsiburada, Türkiye’de 2018 yılı e-ticaret alışkanlık ve eğilimlerini açıkladı. Trend Raporu adıyla her 6 altı ayda bir yayınlanan raporda, Hepsiburada’dan alışveriş yapan müşterilerin en çok tercih ettikleri ürünlerden, en fazla arama yapılan kelimelere, yerli ve milli ürünlere artan ilgiye kadar birçok bilgi paylaşılıyor. 35’ten fazla kategoride 18 milyonun üzerinde ürün çeşidiyle müşterilerinin hayatını kolaylaştıran Hepsiburada’nın yayınladığı trend raporu kapsamında; 2018 yılında gerçekleştirilen alışverişlerde, geçen yıla göre %60’lık bir artış yaşandığı belirtiliyor.

Kayseri’nin talebi telefon kategorisinde yoğunlaştı

Trend Raporu kapsamında Kayserili müşterilerinin alışveriş tercihlerini de inceleyen Hepsiburada, 2018’de talebin geçen yıla göre %70 arttığını ortaya koydu. İlginin telefon kategorisinde yoğunlaştığı Gaziantep’te, sağlık ve güzellik, giyim, anne bebek çocuk, hırdavat kategorileri de yoğun ilgi gördü. En çok alışveriş 25-35 yaş aralığı tarafından yapılırken, Kayserili kadınlar 2017’ye göre yaklaşık 2 kat fazla alışveriş yaptı. En çok talep Melikgazi’den geldi, onu sırasıyla Kocasinan, Talas, Develi, Yahyalı, Bünyan, Hacılar, İncesu takip etti.

Yerli ve Milli ürünlere ilgi %100 arttı

Hepsiburada trend raporu bu yıl Hepsiburada platformu üzerinden yerli ve milli ürünlere olan ilginin % 100’e yakın artış gösterdiğini ortaya koydu. Bu büyüme ile ilgili görüşlerini paylaşan Hepsiburada Kurumsal İletişim ve İlişkiler Grup Başkanı Koray Öztürkler, “Hepsiburada olarak, açıklanan genel ekonomi programı ve söylemler çerçevesinde cari açığı önleyecek, yerli ürünleri destekleyen politikaları benimsedik ve düzenlediğimiz kampanyalarla yerli ürünlere olan talebin artmasını teşvik ettik. T.C. Ticaret Bakanlığımız tarafından yürürlüğe alınan ‘’Yerli Üretim’’ logosu yerli ürünlerin kolayca fark edilerek, tercih edilmesini teşvik edici güçlü bir uygulama oldu. Biz de platformumuzda yerli üretim ürün tanıtımında, bu logoyu yayınlandığı şekilde ürün görsellerimizde hemen kullanmaya başladık.Bu uyarlama ve çevresinde yaptığımız kampanyalar yerli milli ürünlere olan talebi olumlu anlamda arttırdı. Platformumuz üzerinden yerli ürünlere olan ilginin %100 oranında artmış olmasından da büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Hepsiburada 2018 yılı Trend Raporu verilerine göre;

  • Alışveriş günü Cuma, Pazartesi
  • Alışveriş saati 12:00 – 14:00 arası
  • Alışveriş ayı Kasım, Eylül ve Ekim
  • Her saniye 2 ürün satışı yapıldı.
  • 2018’de en çok 25-35 yaş grubu alışveriş yaptı.
  • 2018 yılının yıldızı ürünü bebek bezi oldu.
    • En çok tercih edilen ürünler bebek bezinden sonra toz deterjan, akıllı bileklik, bulaşık yıkama kapsülü ve şarj edilebilir diş fırçası oldu.
  • Platform içinde 1.236 bin kez avize ürünü arandı.
    • Avizeden sonra 2018 yılı içerisinde en çok aranan kelimeler ise kulaklık, saat, halı ve bot oldu.
  • Kadınlar 2018 yılında erkeklerden farklı olarak kitap ve anne bebek ürünlerinitercih ederken, erkekler telefon, bilgisayar ve hırdavat ürünlerini satın almayı tercih etti.
  • En çok alışveriş yapılan ilk 5 kategori; Temel Tüketim ve Gıda, Sağlık ve Güzellik, Kitap, Anne Bebek ve Oyuncak ile Hırdavat oldu.
  • 2017’ye göre ise sipariş adetlerinde en çok büyüme gerçekleştiren ürün kategorisi; Ofis Kırtasiye olurken, kozmetik, müzik ve bahçe kategorileri takip etti.

Periyodik muayenede geç kalmayın!

 Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ölçü ve ölçü aletlerinin 2019 yılı periyodik muayene müracaatları 1 Ocak’ta başladığı ve 28 Şubat’ta sona erdirileceği duyuruldu.

Muayenelerini yaptırmayanlara para cezası uygulanacağı belirtilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre akaryakıt ve LPG istasyonlarında, marketlerde, sarraf ve kuyumcularda, eczanelerde, açık veya kapalı pazar yerlerinde, toptan ve perakende satış yerlerinde ölçü ve tartı işlemlerinde kullanılan akaryakıt ölçek ve sayaçları, likit petrol gazı (LPG) sayaçları, kantar, baskül, hassas kütle ölçüleri, hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonlar, masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli teraziler, taksimetreler, takograf cihazları,litre, gram, kilogram, ağaç metre gibi her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin iki yılda bir, hız İhlal tespit donanımları ile egzoz gazı emisyon ölçme cihazlarının ise yılda bir muayene edilerek damgalanması zorunlu bulunmaktadır. Ölçü ve ölçü aletlerinin 2019 yılı periyodik muayene müracaatları 01 Ocak 2019 tarihinde başlamış olup, 28 Şubat 2019 Perşembe günü sona erecektir.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YİYECEK İÇECEK FABRİKASININ ŞEKERİ KAYSERİ ŞEKERDEN

Manisa’da, dünyanın en büyük yiyecek, içecek firmalarından olan ve şeker ihtiyacı Kayseri Şeker tarafından karşılanan  PepsiCo’nun üretim tesisinin açılışı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından  yapıldı.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki PepsiCo’nun, yiyecek içecek fabrikası açılışına  Cumhurbaşkanı Erdoğan,Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Mahir Ünal ve Ömer Çelik yanısıra  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Cengiz Ergün, AK Parti Manisa milletvekilleri Murat Baybatur, İsmail Bilen, Uğur Aydemir, Semra Kaplan Kıvırcık, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ve Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez  ile protokol üyeleri katıldı.

Açılışta  PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ahmet Levent Yüksel ve PepsiCo çalışanları da hazır bulundular.

EİB ihracatında 80 yıllık rekor

Ege İhracatçı Birlikleri, 80. Kuruluş yıldönümü mutluluğunu yaşadığı 2019 yılına yeni bir rekorla ‘merhaba’ dedi. 2018 yılını 13 milyar 324 milyon dolarlık ihracat rakamıyla geride bırakan EİB tarihindeki en yüksek ihracat rakamına imza attı. EİB, Aralık ayında ise; 1 milyar 34 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

Ege İhracatçı Birlikleri, 2017 yılında 11 milyar 822 milyon dolar ihracat kaydı gerçekleştirmişken, 2018 yılında yüzde 13’lük artışla 13 milyar 324 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinin tamamı 2018 yılında ihracatını arttırma başarısı göstererek tarihi başarıya ortak oldu.

Sanayi ürünleri ihracatı 7.4 milyar dolara ulaştı

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılında kayda aldığı sanayi ürünleri ihracatı yüzde 15’lik artışla 6.4 milyar dolardan 7.4 milyar dolara çıkarken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 11’lik artışla 5 milyar dolar barajını aştı. Madencilik sektörü ise; yüzde 6’lık ihracat artışıyla 919 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

Demir-çelik ihracatı zirveye demir attı

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2018 yılında yüzde 52’lik ihracat artış hızıyla ulaştığı 1 milyar 558 milyon dolarlık ihracatla; hem en fazla ihracat yapan, hem de ihracatını en fazla arttıran birlik olarak çifte başarıya imza attı.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2018 yılında ihracatını yüzde 7 arttırarak 1 milyar 355 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı ve ihracatta zirve ortağı oldu.

Tütün, tarım birliklerinin lideri oldu

Ege Tütün İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 7 arttırarak 2018 yılında gerçekleştirdiği 989 milyon dolarlık ihracat rakamıyla tarım birlikleri arasında ilk sırada yer aldı. 2018 yılında, 989 milyon dolarlık ihracat yapan bir diğer birlik ise; Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği oldu.

Hayatımızın Maden sloganıyla, Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandıran Ege Maden İhracatçıları Birliği 2018 yılında Türkiye’ye 919 milyon dolar döviz kazandırmanın mutluluğunu yaşadı.

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıyı dünyanın dört bir tarafına ihraç ederek sağlıklı ürünler sunan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2018 yılında yüzde 11’lik ihracat artış hızı yakaladı ve 870 milyon dolar ihracat kaydı gerçekleştirdi.

Ege Bölgesi’nde yetişen birbirinden lezzetli yaş meyve ve sebzelerle, meyve ve sebzelerden imal edilen mamulleri 4 mevsim, 12 ay dünyanın her noktasına ihraç eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2018 yılında 831,5 milyon dolar ihracat rakamıyla tarihinin en yüksek ihracat rakamına imza attı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2017 yılında 556 milyon dolar olan ihracatını 2018 yılında yüzde 8 geliştirerek 600 milyon dolar seviyesine çıkardı.

2018 yılında ihracatını en fazla arttıran ikinci birlik olan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 37’lik artışla 401 milyon dolar ihracat seviyesine ulaştı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise; yüzde 15’lik performans artışı ile 290 milyon dolar ihracata imza attı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 3’lük artışla 257 milyon dolarlık ihracatı kayda alırken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 10 geliştirerek 153 milyon dolar ihracatla 2018 yılına veda etti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 80. Kuruluş yıldönümü olan 2019 yılına tarihi ihracat rakamıyla girmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dünya genelinde ekonomide ticaret savaşlarının yaşandığı, fırtınalı bir döneme girildiğini 2019 yılında ihracat rakamlarında bir duraklama ya da gerileme yaşanmaması için Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçılara sağladığı devlet yardımlarının katma değerli ihracatı arttıracak şekilde yeniden kurgulanması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2019 yılı için 182 milyar dolar ihracat hedefi konulduğunu ve 2019 yılının ‘İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı’ olarak belirlendiği bilgisini paylaşan Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2019 yılı için 15 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. İhracatta İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım eksenli katma değerli ürünler ihraç ederek bu hedefimize ulaşacağız. 2018 yılında olduğu gibi, 2019 yılında da ihracatla büyüyeceğiz” şeklinde konuştu.

Almanya, ABD ve İngiltere EİB ihracatında zirvede

Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2018 yılında 209 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken Almanya 1 milyar 482 milyon dolarlık tutarla geçen yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da ilk sırada yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri, 1 milyar 56 milyon dolarlık ihracatla ikinci sıranın sahibi olurken, Egeli ihracatçıların 1 milyar dolar barajını geçtikleri ikinci ülke olmayı başardı. İngiltere ise; 825 milyon dolarlık ihracatla zirvenin üçüncü basamağında yer buldu. Bu ülkeleri; İtalya, İspanya, Hollanda, Fransa, Irak, Belçika ve İsrail takip etti.

TOYOTA TÜRKİYE PAZARLAMA VE SATIŞ A.Ş. YIL SONU DEĞERLENDİRME BÜLTENİ

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt,  konjonktürel gelişmeler ve kurlardaki yükseliş eğilimine rağmen Toyota’nın 2018 yılını 30 bin 819 adetlik binek, 3 bin 159 adetlik ticari araç olmak üzere toplamda 33 bin 978 adetlik satış ile tamamladığını açıkladı.

Toplam pazarın 620 bin 937 olarak gerçekleştiğini ve geçen yıla oranla yüzde 35,06’lık bir daralmanın yaşandığını da sözlerine ekleyen Bozkurt “Toplam pazarda yüzde 5,5’lik oranla ilk 5 marka içindeyiz. Kasım ayındaki binek otomobil satışları birinciliğimizin ardından, Aralık ayında toplam 3 bin 493 adetlik satışımız ile birlikte 2018 yılı toplamında ilk 5 sıra içindeki yerimizi aldık. Lokomotif modelimiz Corolla’nın 23 bin 576 adetlik satışı başta olmak üzere tüm modellerimizin bu konuma gelmemizde önemli katkısı var. Bundan daha önemlisi Türkiye pazarında sattığımız bütün araçların yüzde 89,4’ünü ülkemizde üretiyoruz. Bu her açıdan ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor” dedi.

Bozkurt, 2018 yılında toplam Toyota satışları içinde toplam hibrit araç satışlarının da artış gösterdiğini kaydederek “2018’de 3 bin 373 adetlik hibrit otomobil satışı gerçekleştirdik. Böylelikle toplam satışlarımız içindeki hibrit payı yüzde 9,9’a ulaştı. Bugün Türkiye’de satılan her 100 hibrit otomobilden 88’i Toyota markalı. 2019 yılında Türkiye’de hibrit versiyonu da üretilecek olan 12. nesil Corolla modelimizin de katılmasıyla Türkiye pazarında; Yaris Hybrid, RAV4 Hybrid, Prius ve Toyota C-HR Hybrid ile yer almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 “ÖTV İndiriminin Devamı Olumlu Gelişme”

 Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt,  Kasım ayının başında yürürlüğe giren ÖTV indirimi ve KDV düzenlemesinin sektöre olumlu katkılar yaptığını belirterek şunları söyledi;

 “Zor bir dönemden geçerken böyle bir uygulamayı devreye almak hem sektörü hem de otomobil ve ticari araç almayı düşünenleri oldukça memnun etti. ÖTV ve KDV düzenlemesinin 2019 yılının ilk 3 ayında da sürecek olması sektörümüze olan olumlu katkıyı devam ettirecektir. Toyota olarak ÖTV ve KDV düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden önce Ekim ayında tüketicilerimiz lehine olan indirim kampanyamızı devreye almıştık. Ocak ayında da Aralık ayı fiyatlarıyla bu kampanyaya destek vermeyi sürdüreceğiz. Bu sayede tüketici lehine pozitif yararlar ortaya çıkacaktır.

“Kur Etkileri 2019’da Yansır”

Bozkurt, 2019 yılının tüm sektörler için çok hassas bir sene olmasını beklediklerini söyleyerek “Sektör olarak bugüne kadar her zaman bardağın dolu tarafına bakmaya gayret gösteren bir yaklaşım içinde olduk. 2018 yılının son aylarına geldiğimizde pazarın gidişatını öngörmekte zorluk çekiyorduk ve bazı önlemler alma gerekliliği ortaya çıkmış durumdaydı. Bunları düşünürken ÖTV ve KDV ile ilgili düzenleme geldi ve piyasa canlandı. Bu düzenlemenin 3 ay daha devam edecek olmasıyla birlikte sektörümüzdeki bu canlanmayı 2019 yılının ilk çeyreğinde de görmeyi bekliyoruz” dedi.

Bozkurt, kur etkilerinin 2019 yılında yaşanmaya başlayacağına da değinerek “2018’in başından bu yana Euro yüzde 65’lik bir artış gösterdi. Aynı dönemde bizim araçlarımıza yaptığımız fiyat artışları modeline göre yüzde 25-49 arasında değişti. Şimdi 2019 modeller geleceği için günlük kurlara göre hareket edilecek. 2019 umarım çok kötü bir yıl olması. Yıl sonu satış tahmini olarak 400-450 bin aralığını öngörüyorum. Bu durumda da temkinli planlar yapmak gerekiyor” diye konuştu.

“Yeni Corolla’dan Çok Ümitliyiz”

Bozkurt, Türkiye’de üretilecek ve şubat ayı ortalarından itibaren satışa sunulacak yeni nesil Corolla’nın yine itici güçleri olacağını kaydederek “Toyota olarak 2019 yılında yeni modellerimiz ile birlikte Türkiye’de üretilecek olan 12’nci nesil Corolla’dan çok ümitliyiz.   2019’da Toyota olarak pazarın düşüşü kadar küçülmeyeceğiz. Çünkü bu yıl 4 yeni modelimizi sunacağız. Sektörümüzde yeni modeller 6-7 yılda bir gelir ve yeni modelin her zaman bir müşterisi vardır. Sektörde 400 binli rakamların konuşulduğu bir ortamda, biz de 30 binlere göre bir plan yapacağız ancak pazarın seyrini her ay gözleyerek karar vereceğiz. Böylelikle satış hedefimizi bu duruma göre revize edeceğiz” şeklinde konuştu.

Dev E-ihracat Konferansına EİB evsahipliği yapacak

Dünya ticaretinden aldığı pay hızla artan E-Ticarette öne çıkan isimler Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği organizasyonunda 9 Ocak 2019 tarihinde Ege İhracatçı Birlikleri’nde “İzmir’den Tüm Dünyaya E-İhracat” konulu konferanstta bir araya geliyor.

İstanbul’da düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük e-ihracat buluşması olan ve 1000 kişinin katılımıyla düzenlenen “E-İhracat Odaklı Yenilikçi Ekonomi” konferansının devamı niteliğindeki etkinlikte Türkiye’nin uluslararası ticaretteki payının arttırılmasına katkı sağlamak için A’dan Z’ye e-ihracatın tüm fonksiyonları tartışılacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) katkılarıyla Word eCommerce Forum (WORLDEF) tarafından bu sene dördüncüsü düzenlenen Avrupa’nın en büyük e-ihracat konferansı Türkiye’nin tüm e-ticaret ekosistemini bir araya getiriyor.

Dünya genelinde tüketici tercihlerinin hızla değiştiğini ve e-ticaretin toplam Ticaret içindeki payının hızla arttığını belirten Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, her alanda teknolojinin ticaretteki kuralları yeniden dizayn ettiğini, Egeli ihracatçıların bu ekosisteme ayak uydurması için “İzmir’den Tüm Dünyaya E-İhracat” isimli konferansı büyük bir fırsat olarak gördüklerini, Egeli ihracatçıların yoğun ilgi göstermesini beklediklerini kaydetti.

“Hedefimiz Ürettiğimiz katma değerli ürünleri global pazarla buluşturmak” diyen Zandar, “Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek isteyen Türkiye’nin, E-İhracata yoğunlaşması gerekiyor. Bugün 170 milyar dolar bandında olan ihracatımızı 500 milyar dolar seviyelerine çıkarabilmek için İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım odaklı üretim ve E-İhracat gibi pazarlama metotlarını iş hayatımızın vazgeçilmezi haline getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Uluslararası e-Ticaret 2020’de 1 trilyon dolara ulaşacak.”

Uluslararası e-ticaret katlanarak büyüyor. Hızla güçlenen e-ticaret sektörünün hacmi 2016 yılında 300 milyon dolar iken, 2020 yılında 1 trilyon dolara yaklaşması bekleniyor. Yerel ticaret ile küresel anlamda yapılan e-ticaret arasındaki farklara bakıldığında ise, sınırlar ötesi yapılan ticaret 2 kat daha hızlı performans gösteriyor.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenecek, “İzmir’den Tüm Dünyaya E-İhracat” konulu konferanstta Dijitall.net Kurucusu Utku Kumral E-İhracat Yazılım Teknolojileri ile ilgili ihracatçıları bilgilendirecek. Keynes Danışmanlık Kurucusu Ahmet Emre Bükcü ise; E-İhracat Devlet Desteklerini anlatacak. WorldEF Eğitim Koordinatörü Orkhan İsayev’in konusu “Sosyal Medya ve Influencer ile E-İhracat” olacak. İnter Patent Kurucusu İbrahim Tolga Duman, “E-İhracatta Marka Hakları” konusunda Egeli ihracatçıları bilgilendirecek.

E-İhracatta Nasıl Başarılı Oldular? Başlıklı panelde ise; WorldEF CEO’su Ömer Nart Moderatörlüğünde; Sefamerve.com Genel Müdürü Ömer Balkaya ve E-bebek.com E-Ticaret Direktörü Emre İlban başarılarını Egeli ihracatçılara anlatacak.