Dünyada 65.6 milyon insan yerlerinden edilmiş durumda

BM Genel Sekreteri António Guterres, 20 Haziran Dünya Mülteci Günü’nde, şiddet ve zulüm yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan rekor sayıya ulaşmış 65.6 milyon insan için uluslararası topluluğa destek ve dayanışma çağrısı yaptı.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle bir video mesaj yayınlayan BM Genel Sekreteri António Guterres, Dünya Mülteciler Gününde evlerini terk etmek zorunda kalanların cesareti ve onlara kucak açanların şefkatini hatırladıklarını söyledi. Guterres mülteciler ve yerlerinde edilen kişilerin yaşadıkları korkunç zamanları hatırlarken “Zorluklar, ayrılık, ölüm”  ifadesini kullandı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) yeni yayınladığı rapora göre, dünyadaki mülteci ve yerlerinden olmuş kişi sayısı 2015 sonundan bu yana 300 bin artmış durumda. İhtilaflar yüzünden 12 milyon Suriyeli, 7.7 milyon Kolombiyalı, 4.7 milyon Afgan ve 4.2 milyon Iraklı yerinden olmuş durumda.

Evlerini bırakıp hiçbir şeyleri olmadan kaçmanın zorluğuna rağmen mültecilerin çocukları için hayallerini ve daha iyi bir dünyaya olan özlemlerini hiç yitirmediklerini vurgulayan Genel Sekreter, mültecilerin sadece destek ve dayanışma istediklerini vurguladı. Guterres, “En azı olan ülkelerin mülteciler için en fazlasını yaptıklarını görmek çok ilham verici” ifadesini kullandı.

UNHCR Raporuna göre, her üç mülteciden birine, yani 4.9 milyon kişiye kapılarını en az gelişmiş ülkeler açmış durumda.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de tüm dünyada mültecileri ve yerlerinden olmuş kişileri kabul edip, onlara güvenli bir yer sağlayıp, toplumlarına katanların hatırlanması gerektiğini söyledi.

Belirsizliklerle dolu dünyada bazen evimizin hemen yakınındaki ekonomik istikrarsızlık, siyasi kargaşa ve şiddete gözlerimizi ve kapılarımızı kapatmak isteyebileceğimizi, ancak korku ve dışlamanın bizi asla daha iyi bir yere götürmeyeceğini, tersine sadece engel, yabancılaşma ve umutsuzluk yaratacağını vurgulayan Filippo Grandi, “Kapsayıcılık, akıl, yürek ve toplumlarımızı mültecilere açmamızı gerektiriyor. Toplumun bütün olarak yaklaşımını gerektiriyor” dedi.

Yüksek Komiser, Dünya Mülteciler Gününde umursamazlık ve korkuyu yenmek ve kapsayıcılık fikrini kucaklamak, kendi toplumlarımıza mültecileri kabul etmek ve mülteciler ve diğer yerlerinden olmuş kişileri dışlamak isteyen söylemlerle mücadele etmek için her birimizin ‘ne yapabiliriz?’ diye sorması gerektiğini kaydetti. (Gıda Hattı)