Doğan Ekici: “Hacılar, ileride Davos olacak”

Pek çok kişi, hayatlarını sürekli değişen bir tempoda yaşamayı sever. Bu hem karakterlerine hem de hayatta yaptıkları seçimlere yansır. Genellikle ekstrem sporlarla ilgilenen insanlar için, ‘Hayattan gerçekten tat almayı bilen ve zamanın kıymetinin farkında olan insanlardır’ derler. Ne kadar doğru, öğrenmek için ekstrem sporlara ilgisi olduğunu öğrendiğimiz Hacılar Belediye Başkan Dr.Doğan Ekici’nin kapısını çaldık. Bize hem Hacılar’ı, hem Erciyes’i anlattı hem de kendisinin merak saldığı hobilerinden bahsetti.

Hacılar Belediye Başkanı Dr. Doğan Ekici, aslında bir diş hekimi ve doğma büyüme Hacılarlı. Üniversite ve askerlik hariç ömrünün büyük kısmı bu ilçede geçmiş. Siyasete girince de kendini belediye başkanlığı koltuğunda bulmuş.

Aynı zamanda Hacılar Arama Kurtarma Havacılık Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü’nün (HADAK) yöneticiliğini de yapan Ekici, hayata pozitif bakmayı ve bardağın dolu tarafını görebilmeyi kendine amaç edinmiş.

İsterseniz daha fazla bizler anlatmayalım, Hacıları ve Dr. Doğan Ekici’yi kendisinden dinleyelim…

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1966 Hacılar doğumluyum, ilk orta ve lise tahsilimi Kayseri’de yaptım. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Diş doktoruyum, askerliğimi Bartın’da teğmen olarak gerçekleştirdim ve askerlik dönüşü siyasete atıldım. 2014 yılında da aday oldum ve seçildik. Üç çocuk babasıyım, biri avukat, biri mimarlık öğrencisi, biri de lisede okuyor. Eşim öğretmen. Ayrıca Hacılar Arama Kurtarma Havacılık Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü (HADAK) başkanlığını yapıyorum. 25 yıldır kayak yapıyorum ve kayağı seviyorum. Erciyes’in tanıtımda sürekli bulunuyoruz. Erciyes’te 18 mekanik tesis,150 km yakın kayak pistleriyle ve 22 oteliyle dünya çapında bir kayak merkezidir.

Hacılar’ın tarihinden bahseder misiniz?

Osmanlı’nın Kayı Boyu’ndan geliyoruz. Adana bölgesinde yerleşmeye başlayan Hacılar, Türkiye’nin 44 yerine dağılmış. Kimisi bugün belde, kimisi ilçe, kimisi köy, kimisi mahalle. Genellikle hepsinin Kayı Boyu’ndan geldiği söyleniyor. O zaman tüm sülalenin hacca gitmesi sebebiyle bu adı aldıkları rivayet edilir. Bugün de ilçemizde hacca giden çoktur. İlçemiz için gelenekselleşmiş bir şeydir hacca gitmek. Çok nadirdir hacca hiç gidemeyen, ekonomik durumu olmayan bile umreye gitmiştir.

Nüfusu ve demografik yapısı nedir?

Hacılar’ın nüfusu 13 bin, yazın bu rakam 40 bine kadar çıkıyor. Yazın bağ sayfiye alanlarımıza gelenler oluyor. Hacılar insanları yazın 6 ay bağlarla kışın 6 ay Kayseri merkezde oturmayı tercih ediyor. Böyle eski bir gelenek olarak süregelen göçebe hayatımız var.

Geçim kaynağı nedir?

Hacılar, sanayi ile kalkınmış, borçsuz bir ilçedir. Türkiye’de ilk 500’e giren firmaların 20 tanesi Kayseri’de bunun 10 tanesi Hacılar’dadır. Mobilya ve tekstil sanayisi ilk sıradadır. Turizm ve tarımı geçim kaynakları arasında sayabiliriz.

Erciyes’in turizm potansiyelinin Hacılara katkısı nedir?

Erciyes’e gelen turistin geçerken uğraması, alışveriş yapması Hacılar’ın ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Erciyes’in 4 kapısı var; Develi Kapı, Hisarcık Kapı, Tekir Kapı ve Hacılar Kapı. Bir kapısının Hacılar’da olması bizim için çok büyük bir avantaj. Belediye olarak, Erciyes’in turizmimize etkisine gelirsek tam Hacılar Kapısı’nda bir otelimiz var. Hacılar’dan dağa çıkan gondol teleferiğimiz, profesyonel kayak pistlerimiz var. Ayrıca HADAK olarak her yıl Erciyes zirve tırmanışı yapıyoruz.Bunun dışında HADAK olarak arama kurtarma ekibimiz aktif olarak hizmet vermeye hazır duruyor.

Başkanlığınız süresince hayata geçirdiğiniz projeler nelerdir?

Hacılar’da ilk önceliğimiz vatandaşımızın talebi üzerine evlerimizi yenilemek oldu. Bunun için öncelikle TOKİ’ye ve kentsel dönüşüme başvuruda bulunduk. Kentsel dönüşüm başvurumuz kabul gördü ve bin 200 konutluk bir projenin temelleri atıldı. Her yıl 200 konut yapmayı planlıyoruz. Konut ihtiyacımızı karşıladıktan sonra hedefimiz Hacılar’ın nüfusunu 20 bine ulaştırmak.

Eski sanayi sitemizi yıktık, yerine yenisi yaptık ve sanayicilerimiz oraya taşıdık. Hacılar’da yaşam kalitesini arttırmak üzerine çalışıyoruz. Altyapımızdaki aksaklıkları tamamlamaya çalışıyor, yolu olmayan yere yol yapıyoruz. Asbestli boruların sökümü ve temiz boruların döşenmesi bunlar tüm hızlıyla tüm kentte sürüyor.

Kültürel faaliyetlerimizde eksiklikler vardı. Bunun için bir kültür merkezi yaptık. 450 kişilik konferans salonu, kütüphanesi, fitness ve spor salonu, kurs odaları, fuaye salonu, internet kafesi, sergi salonu var. Tüm faaliyetlerimizi burada gerçekleştiriyoruz. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yapılan bir Hanım ve Gençlik Merkezimiz var. Burada yarı olimpik yüzme havuzumuz, saunamız, düğün salonumuz, hanımlarımıza yönelik sohbet salonumuz var. Kendi aralarında el işi kursları açıyorlar.Ayrıca cep sinemamız da burada.

Hacılarlı amcalarımız bir arada olabilecekleri bir sohbet salonu istediler biz de bir yer yaptık. Buraya her gün gazeteleri geliyor, televizyondan haberleri takip ediyorlar. Çaylarını içip sohbet ediyorlar.

Kadınlarımıza yönelik özel satış yerleri ve kafeteryalar planlıyoruz. Kadın kooperatif kurulması üzerine çalışmalarımız mevcut, ileride bunları hayata geçireceğiz. Ayrıca çocuklarımızın spora ve kayağa ilgisi çok fazla bizler de bu yüzden okullarımızdan 7 ile 15 yaş arası çocuklarımızı seçerek yetiştiriyoruz. Özellikle kayak branşında Türkiye şampiyonumuz, Avrupa derecesi almış sporcularımız var.

Hacılar’da fazlasıyla hayırseverimiz var.Bir derneğimiz var adı Hacılar Yardımlaşma Derneği. Belediye’nin vasıtasıyla bu dernekte bir araya gelerek, öğrencilerimize ve ihtiyaç sahiplerine destekler sağlıyoruz. Bu bazen ekonomik yardımlar oluyor, bazen ev yapanın evini yapmasına yardım oluyor, bazen eşya desteği yani ihtiyaca göre destek veriyoruz.

Hacılar’da yaşamanın avantajları nelerdir?

Avantajları Kayseri’ye 10 kilometrelik yakınlıkta olması, Erciyes’in eteğinde havası temiz, suyu temiz.

Hacılar’a yatırım yapmak isteyen yatırımcılara öneriniz ne olurdu?

Genellikle sanayi tarzında yatırımlar yapılıyor. Kentsel dönüşüm vasıtasıyla ev almak isteyenler var bu dönemde. Ev fiyatları 80 bin liradan başladı ve 300 bin liraya kadar yükseliyor.

Dışarıdan bir göç başladı mı?

Başladı. Kayseri ilçeleri arasında nüfusu artan 4 ilçeden biriyiz. Meligazi, Kocasinan, Talas ve Hacılar.

Göç almaya başladığına göre genç nüfusun durumu nedir?

Genelde orta yaşlı ve yaşlı nüfusumuz var. Bizim genç nüfusumuz genellikle Hacılar’a yakın ilçelere ve Kayseri merkeze doğru ilerliyor ve yerleşiyorlar. Ama bahsettiğimiz gibi konut sorunumuzu çözdükten sonra genç nüfus buraya dönecek.

İleride Hacılar’ı nerede görüyorsunuz?

“İleride Hacılar, Davos olacak” diyorum ben ama biz görürüz göremeyiz bilemiyorum. Belki çocuklarımız görür. Hacılar’ın önü açık.

Hacılar’a özel olan nedir?

Elmamız var. Hacılar’ın bağlarında yetişen elmalar, üzümler uzun süre dayanır ve lezzetli olur. Yağlamamız ünlüdür. Yağlama, ince katmerlerin içerisine kavrulmuş kıyma konmasıyla yapılır. Mantımız meşhur, sucuk ve pastırma, asma yaprağımızdan yapılan sarmalarımız, kabak çiçeğinden yapılan çiçek yemeğimiz, fasulye yemeğimiz ünlüdür.

Hacılar’a gelip görmeden dönülmemesi gerek yerler var mı?

Erciyes. Bağlarımız var. Ayrıca Lifos Tepesi var, bu tepede milattan önce bir yaşam olmuş o yüzden orada tarihi kalıntılar ve tarihi eserler var. Hürmetçi Sazlığımız var, Sultan Sazlığına giden kuşların durak noktasıdır. Bunların gezilmesi gerekir. Sarı Göl ve Uzun Göl var, burada yılkı atlarımız var. Özellikle fotoğrafçılarımızın uğradığı noktalardan biridir.

Çocuklarınıza zaman ayırabiliyor musunuz?

Siyasete giren kim varsa, eşine ve çocuklarına ayırdığı zaman azalır. Bu kesinleşmiştir. Çocuklara zaman ayıramıyoruz.

Hobileriniz nelerdir?

Gezmeyi çok severim, 33 ülke gezdim. Yürüyüşü, dağcılığı, kayak yapmayı seven biriyim. Ayrıca yamaç paraşütü de yapıyorum. P1 pilotluğunu da aldık.

Neden yamaç paraşütü? Neden adrenalin?

Demek ki fıtratta var, heyecanı seviyorum.

Eşiniz bu durum karşısında nasıl davranıyor?

Eşim bu duruma uyum sağlıyor aslında. Gençliğimden beri sporla iç içe olduğum için ekstrem sporlarla ilgilenmem ona normal geliyor.

Mutfakla aranız nasıl?

Yemek yaparım, yemek kültürüm vardır. Okurken öğrenci evinde kaldık. Zaten öğrenci evinde kalan herkes yemek yapmayı biliyordur. Hatta güzel yaptığım özellikli yemeklerim vardır; güveç gibi.

Hayat felsefenizi yansıtan bir söz var mı?

Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır. Yani empati yapıp, pozitif olup, bardağın dolu tarafını görmek hayat düsturumdur.

Hekimlik mi başkanlık mı?

Aday olmak bana verilmiş görevdi ve o zaman iki arada kaldık. Bu yüzden kliniği kapatmadık ve başına bir hekim koyduk. Şimdi ne burayı ne orayı ihmal etmeden, ikisini dengeleyerek ilerlemeye çalışıyorum. (belediyedeniz.com)