Dilenci çocuklar ve  İşçilerde sona gelindi

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan sosyal sorumluluk projeleri kapsamında; 10.08.2015 tarih ve 2015/5 sayılı Valilik Oluru ile Dilenciliği Meslek Edindirmeyelim Projesi hayata geçirildi. Bu tarihten itibaren  İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 33. Maddesi, TCK  229. Maddesi ( Dilencilik Suçu), Türk Ceza Kanunu 233. Maddesi ( Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu ) ve Türk Ceza Kanunun 148. Maddesinden ( Yağma Suçu ) işlemleri devam ediyor.

Suç mağduru çocuklara yönelik koruyucu ve destekleyici tedbirler kapsamında Cumhuriyet Savcısının talimatıyla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kurumlara toplam 19 çocuk yerleştirildi. Dilencilik yapan çocukların ailelerine yapılan ziyaretlerde çocukların risk altında olduğu değerlendirilmiş ve ilgili mevzuat gereği korunmaya muhtaç çocuk kapsamında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne gerekli bildirimlerde bulunuldu.

Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü olarak  il genelinde dilencilik suçunun önlenmesi amacıyla çok yönlü çalışmalar yürütülmeye devam ediyor.  Dilencilik suçunun Kayseri’de tamamen bitirilmesini hedefleyen  Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri dilencilik suçundan suç mağduru olan 18 yaş altı çocukların dilencilik ve mendil satma olaylarını yapmasının altındaki yatan sebepleri, ailenin yapısını, çocukların sosyo-ekonomik koşullarını tespit etmek amacıyla ilk olarak çocukları ve ailelerini evlerinde ziyaret etti.

Yaklaşık 10 aileye ve bu ailelerle birlikte yaşayan 15 çocuğa ulaşan Emniyet Müdürlüğü görevlileri çocukların yaşam koşulları, okula devamsızlıkları ve okula devamına yönelik gerekli gözlemleri tespit ederek hemen harekete geçti. Çocuklar arasında okula devam etmeyenleri tespit eden Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri okulları ziyaret ederek çocukların okula devamı için gerekli yasal prosedürleri öğrendikten sonra tekrar çocukların aileleri ile irtibata geçerek çocukların okula devamını sağladı. Toplamda; 6 çocuk bizzat 15 günlük sürede Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlilerince okula götürüldü. Ayrıca tüm çocuklara kırtasiye desteği sağlandı.

Kayseri Emniyet Müdürlüğü, maddi imkansızlık içinde olan aileler tespit ederek ailelere; yiyecek ve yakacak desteği, çocuklara kıyafet ve ayakkabı desteği sağladı. Suç mağduru olan çocukların sosyal anlamda desteklenmesi anlamında; suç mağduru çocuklar Kayseri Emniyet Müdürlüğüne bağlı Atlı Polis Grup Amirliğine götürülerek burada atlara bindirildi. Burada hayvanat bahçesini gezen çocuklar polis ablaları ve abileriyle kartopu oynadı. Ayrıca Kayseri Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen bir yemekte bir araya geldi.

Ayrıca yapılan gözlemler sonucunda çocukların hiç sinemaya gitmediğini tespit eden Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri çocukları evlerinden araçlarla alarak onlara sinema etkinliği düzenledi. İlk defa sinemaya giden çocukların mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Bütün aileleri her hafta ziyaret eden Toplum Destekli Polislik görevlileri ziyaretlerde çocuklarla sohbet etmeye ve çocuklarla sokak oyunları oynamaya devam etmektedir. Ve yıl sonuna kadar 79  çocuğa ulaşılması hedefleniyor.