Develi’de Veremle savaş eğitim seferberliği başlatıldı

verem (1) [640x480] verem (2) [640x480] verem (3) [640x480] verem (4) [640x480] verem (5) [640x480]Okullar,Halk  eğitim, Belediyeler olmak üzere Develi  de Sağlık çalışanları tarafından Verem ile savaş konusunda bilgilendirme seferberliği yapılmakta.

Develi Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları  Uzmanı Dr.Akın Cem Soylu İlçe Halk halk Eğitim Merkezinde Kursiyerlere Verem Haftası nedeniyle verdiği seminerde AIDS  hastalığından sonra dünyada ölüme sebebiyet veren hastalığın Verem olduğuna dikkat çekti.

İlçe Sağlık Müdürü Dr.Üzeyir Erdoğan İlçe genelinde Öncelikle 9 Lisede Orta Okullar ve İlk öğretim olmak üzere tüm öğrencilere, Halk eğitim ve Belediye aracılığı ile de Vatandaşlara ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.

Develi Belediyesi tarafından Mustafa Aksu Kültür  Merkezinde  Belediye Personelinin Verem Hastalığı ile ilgili bilgilendirilmesi hususunda İlçe Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa seminer düzenlendi.

Seminere Belediye Başkanı Recep Özkan ve Belediye Personeli ile Belediyenin hizmet aldığı şirket personellerinden oluşan 200 kişiye  İlçe Sağlık Müdürlüğü personellerinden Sevim Karaçil ve Meryem Toprak  tarafından  yapılan sunum sonrası seminere katılanlar tarafından sorulan

Verem aileden geçer mi

Yemek Kapları, bardak, gibi eşyalarla verem bulaşır mı?

Tüberküloz utanılacak bir hastalık mıdır?

Verem hastasına besleyici özel yiyecekler gerekir mi?

Veremden şüphelenince ne yapılmalıdır?

Verem Hastası çalışabilir mi?

Veremden toplum nasıl korunur?

Verem hastası evde nerede-nasıl yaşamalıdır?

Verem hastalığında yapılan en büyük hatalar nelerdir soruları  cevaplandırıldı.

Seminerde Verem ile savaş konusunda yapılan bilgilendirmede  Halk arasında ince hastalık olarak bilinen verem hastalığına, tıp dilinde tüberküloz denildiği belirtilerek

Verem mikrobunun nasıl bulaştığı konusunda şu açıklamalar yapıldı.

Verem insan vücuduna solunum veya sindirim yoluyla girer. Tedavi edilebilen verem hastalığı, eğer erken teşhis edilmezse ölüme sebep olur. Veremden korunmak için B.C.G. aşısı olmamız gerekir. Aşı olduktan sonra vücudumuza verem mikrobu girse bile hasta olmayız. Verem aşısı aslında, zayıflatılmış verem mikrobudur. Aşı yoluyla giren bu mikropları kolayca yenen vücudumuz, bağışıklık sistemini güçlendirmiş olur.

Verem mikrobu hangi organa yerleşirse, o organın adıyla anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, ilik veremi gibi. Bunlar içinde en yaygın olanı akciğer veremidir. Verem mikrobu, insandan insana ve hayvandan insana bulaşır.

Verem hastalığına karşı halkı aydınlatmak ve bu hastalığa yakalananları sağlıklarına kavuşturmak amacı ile, Verem Savaş Dernekleri kurulmuştur. Bu derneklerin çabalarıyla, yurt çapında verem savaş dispanserleri ve verem hastaneleri açılmıştır.

Verem hastalığının belirtileri şunlardır : geceleri terleme, ateş, kesik kesik öksürük, halsizlik ve sürekli yorgunluk hali.

Veremden korunmak için : Havasız yerlerde kalmamalı, dengeli beslenmeli ve B.C.G. aşısı olmalıyız. Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalı, onların yemek tabağından yememeli, bardağından su içmemeliyiz. Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durmalı, açık ve temiz havada dolaşmalıyız denildi.

Bir yanıt yazın