BİLİNÇLİ YÜZME KİLO KONTROLÜ SAĞLAR

Hava sıcaklıklarının arttığı yaz mevsiminin vazgeçilmez sporu yüzme, yalnızca serinlemek için değil genel vücut sağlığı açısından da yararlı olan bir aktivitedir.

Yüzme; başta kas ve iskelet sisteminin güçlendirilmesi olmak üzere kilo kontrolü ve çocukların vücut gelişimi için de önemlidir.

Genelde gereksiz gibi görünse de tüm sporlarda olduğu gibi yüzmeye başlamadan önce de ısınmak; boyun ve omuz zedelenmelerini engelleyerek sakatlanma riskini en aza indirir.

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, bilinçli bir şekilde düzenli olarak yüzmenin vücut sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini anlattı.

Kas ve eklem ağrılarını giderir

Yüzme, kalp ve akciğer kapasitesi ile birlikte kondisyonu artırır. Yağ yakımı, esnek ve formda bir vücut sağlar. Diz, kalça ve ayak sorunları olan kişilerin yapabileceği en iyi sporların başında gelir. Vücuttaki hemen her kas grubunun çalışmasına yardımcı olması bakımından, kasların dengeli ve orantılı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Bu etkinin artırılması için farklı stillerde yüzme yararlıdır.

Ameliyat sonrası diz kaslarını güçlendirir

Menisküs ve çapraz bağ ameliyatları sonrası diz kaslarının güçlendirilmesi iyileşme sürecini olumlu etkiler. Bu nedenle de çeşitli egzersizler ve diz için yararlı olan sporlar önerilmektedir. Yüzme bu sporların başında gelir. Çünkü kasların gelişimine olumlu etkisi vardır ve diğer sporlara göre yaralanma riski çok düşüktür. Bu tür ameliyatlar sonrası doktor izniyle havuz içi yürüyüşlerle başlayarak ameliyat sonrası ikinci haftadan itibaren hafif egzersizler şeklide yapılan yüzme, diz kaslarını güçlendirir.

Kilo kontrolü sağlar

Aşırı kilolu kişiler birçok sağlık sorunun yanında diz ve kalça kireçlenmesi gibi sıkıntılar nedeniyle yürürken ciddi ağrılar hisseder. Vücuttaki fazla kiloların atılmasının yanında kiloların yol açtığı eklem problemleri de düzenli yüzme ile azaltılabilir. Çünkü yüzerken eklemler diğer sporlardakine göre daha az zorlanır. Obez kişiler su içindeyken yer çekiminin azalmasıyla, ağırlığının yalnızca onda birini hisseder. Bu avantaj sayesinde yüzme, özellikle diz ve kalça kireçlenmesi olup yürümenin ağrılı olduğu hastalarda kilo kontrolü için de tercih edilmesi gereken bir spordur.

7’den 70’e sağlık verir

Yüzme; kilo problemi olanların vücuduna zarar vermeden yapabileceği ve kilo vermesine yardımcı olacak  bir spordur. Diz, kalça ve ayak sorunları olan hastaların yüzme ile ağrıları hafifler. Çocukluk çağından itibaren düzenli yüzen çocuklar sağlıklı gelişir. Bel fıtığı sorunu yaşayanların düzenli yüzme sayesinde daha az ağrı sorunu yaşadığı bilinmektedir. Yüzme yaşlıların genel vücut sağlığı ve sağlıklı bir gebelik süreci için de çok yararlı bir spordur. Her spor gibi yüzme de kuralına göre yapılmalı

Yüzme kuralına uygun olarak yapıldığında vücuda yarar sağlar. Bu nedenle yüzme öncesi, yüzme sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

  • Yüzerken terleme olmadığı düşünülerek susuz kalınmamalıdır. Yorgunlukla birlikte susuz kalmış kişilerde oluşabilecek kramplar tehlike doğurabilir. Bu nedenle tüm sporlarda olduğu gibi yüzme öncesinde ve sırasında yeterince su tüketilmelidir.
  • Yemekten hemen sonra suya girilmemeli. Yemek sonrası en az 1.5 saat beklenmelidir.
  • Devamlı suda kalmanın, göz ve saç sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluğuna yol açmaması için tatlı veya tuzlu su ayırmadan, bone ve gözlük takılmalıdır.
  • Suyun soğuk olduğu yerlerde uzun süre suda kalınacaksa, gerekli olan kıyafet donanımına sahip olunmalıdır.
  • Yüzme sonrası kaslar sıcakken soğuk duş almak yerine ılık duş tercih edilmelidir.
  • Islak mayo ile uzun süre kalmaktan kaçınılmalıdır.

Bilinçsiz yüzmenin yol açabileceği tehlikelere dikkat!

Yüzme öncesi ısınmak ve kasları yüzmeye hazırlamak gerekir. Bu sayede yüzme sırasında oluşabilecek sakatlanma riski de azalır. Yüzme sırasında en sık rastlanan omuz problemi olan “Rotator manşet” sorunu yaşamamak için gerekli ısınma önlemleri alınmalıdır. Sığ olan ve bilinmeyen iskelelerden denize balıklama dalış yapmak  boyun omurlarında ve omurilikte geriye dönüşümsüz zedelenmelere yol açabilir. Alkollü olarak yüzme de oldukça tehlikelidir. Alkol hareketleri yavaşlatır, ani karar verme yeteneğini azaltır ve dengesizliklere neden olur. Çok yorgunken ve hava sıcaklığı çok yüksekken yüzme kramplara yol açarak tehlikeli olabilir. Suda kramp durumlarında telaşa kapılmadan sırtüstü pozisyonda yatıp dinlenmek, o sırada yanında bulunan kişinin bacak düz ve gergin vaziyetteyken ayağı bilekten geriye doğru itip germesi istenebilir.Haber Görseli [640x480]