Basit Sandığınız Unutkanlıklar Alzheimer Belirtisi Olabilir!

alhzeim [640x480]Unutkanlığın yaşlılığın doğal süreci olarak kabul edilmesi, alzheimer hastalığının geç teşhis edilmesine neden oluyor.

Alzheimer hastalığı ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Selda Korkmaz şunları söyledi:” Gelişen toplumların en büyük sağlık sorunlarından biri demans yani bunamadır. Bunamanın bilinen en sık nedeni ise alzheimer hastalığıdır. Alzheimer için en büyük risk faktörü ileri yaştır. Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artması ve hastalıkların tedavi başarılarındaki artış, insanların daha uzun ömürlü olmasını sağlamıştır. Bu süreç ise alzheimer görülme sıklığında artmaya neden olmaktadır. İleri yaş dışında, genetik, düşük eğitim seviyesi, hipertansiyon, kafa travmasının varlığı, depresyon öyküsü gibi nedenlerin alzheimer hastalığı riskini artırdığı düşünülmektedir.

Alzheimer hastalığı belleğin ve entelektüel fonksiyonların kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Bu kayıp giderek ilerleyici olmaktadır. Genellikle ilk hastalık belirtisi olan unutkanlık ileri yaşta ortaya çıkarken, bazen genç yaşta başlangıç gösterebilir. Hastalığın erken döneminde yalnızca hafif bir unutkanlık vardır. Ancak zamanla unutkanlık ilerler ve günlük yaşamı etkiler hale gelir.

Hastalık tanısı için kullanılabilecek farklı laboratuvar testleri olmakla birlikte bu testler rutin olarak kullanımda değildir. Temel olarak tanı, klinik özellikler ve hastalık semptomlarını daha iyi açıklayabilen diğer hastalıkların olmaması ile konmaktadır. Hastalığın kesin tedavisi günümüzde olası değildir. Mevcut tedavi seçenekleri ancak hastalık seyrini yavaşlatıcı özellik göstermektedir.

Alzheimer Hastalığı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ailemde alzheimer hastası var bende de olur mu?

Genetik, alzheimer hastalığı için önemlidir, ancak tüm hastaların yaklaşık %10 kadarını açıklayabilmektedir. Yani hastalık büyük oranda aile öyküsü olmadan kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

Alzheimer hastası olup olmayacağımı önceden öğrenebilir miyim?

Bu soruyu yanıtlamak günümüz koşullarında olası değildir.

Alzheimer hastalığının gelişimini engelleyebilir miyim?

Önlenebilir ve tedavi edilebilir risk faktörlerinin (hipertansiyon, eğitim seviyesi, depresyon ve kafa travması gibi )en aza indirilmesi bu konuda yardımcı olabilir.

Gelecek için beklentimiz, alzheimer hastalığının kesin tanı ve tedavisinin ortaya konması ve hatta önleyici tedavi seçeneklerinin gündeme gelmesidir. Hastalık tanısı konan kişiler için ise daha iyi sağlık hizmetinin verilmesidir

Bir yanıt yazın