Bandırma vapuru kaptanı ve Atatürk’ün doktoru da Kayserili idi

Tarih 16 Mayıs 1919. Yer İstanbul. Büyük önder ve lider Mustafa Kemal Atatürk, içerden ve dışardan işgal edilmeye çalışılan imparatorluktan kalan sınırları yeniden çizmek için ‘Kurtuluşa ilk adım’a çıkıyor. ‘Pusulası bozuk, kaptanı acemi’ denilen Bandırma vapuru ile. Kaptanı İsmail Hakkı Karasu. Doktoru da Tabip Yüzbaşı Dr. Behçet Adil Feyzioğlu. İkisi de Kayserili vatansever. Tüm olumsuzluklara karşın tam 100 yıl önce yarına denk gelen 19 Mayıs’ta Samsun’dan ‘Kurtuluştan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu’na giden büyük mücadele ve savaşın  ‘bir asırlık’ yıldönümü. Bugün bile büyük liderin ve isimsiz kahramanların kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmak için her türlü olumsuz çaba devam ediyor.

Bandırma Vapuru’nda O’da vardı..

ATATÜRK’ÜN DOKTORU KAYSERİ’Lİ BEHÇET ADİL FEYZİOĞLU UNUTULMASIN…

19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basan ve ulusal kurtuluş savaşını başlatan Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun’a taşıyan Bandırma Vapuru’nun Kaptanı İsmail Hakkı Durusu, Kayserili idi.

Bandırma Vapuru’nda, İsmail Hakkı Durusu ile birlikte bir Kayserili daha vardı. O’da, Kurtuluş Savaşı süresince Atatürk’ün yanından bir dakika bile ayrılmayan doktoru, Kayserili Tabip Yüzbaşı Dr. Behçet Adil Feyzioğlu’dur.

Kayseri’de adı pek bilinmeyen ve tarihçiler tarafından “Bilinmeyen Kahraman” olarak tanımlanan Dr. Behçet Adil Feyzioğlu, Samsun’da yakılan Kurtuluş Savaşı meşalesinin önemli isimlerinden birisi olarak Bandırma Vapuru’nda, Gazi Mustafa Kemal’in hemen yanı başında yer almıştır.

Dr. Bahçet Adil Feyzioğlu, 1. Dünya Savaşı’nda birinci tabur tabipliği ve kolordu baştabip muavinliği görevleriyle Çanakkale Savaşlarına katılmış daha sonra Diyarbakır, Silvan, Apakçur ve Halep harekat ve harp sahalarında çalışmıştır. Feyzioğlu, yaşamının büyük bölümünü cepheden cepheye koşarak Mustafa Kemal ile birlikte harp meydanlarında geçirmiştir. Anafartalar Muharebesinde Mustafa Kemal Paşa’nın karargahına katılmış ulusal mücadelenin bitimine kadar O’nun yanında yer almıştır.

Çalışma hayatına son noktayı koyduktan sonra ölümüne kadar Kayseri’nin Muammer Bey Mahallesi’ndeki evinde (Orduevi arkası- Eski Müselles Bahçenin karşısı) yaşayan Atatürk’ün doktoru Behçet Adil Feyzioğlu, 6 Nisan 1976 yılında İstanbul’da vefat etmiş ve Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Bandırma Vapuru’ndaki iki Kayseriliden birisi olan ve ulusal kurtuluş mücadelesindeki kahramanlıkları yanında, Atatürk’ün doktoru olarak tanınan Dr. Behçet Adil Feyzioğlu’nun hayatı çok sayıda tarihçi tarafından araştırılmaktadır.

Gazeteci Üstün Tuncer, Dr. Behçet Feylzioğlu ile ilgili ilk haberi, 20 Mayıs 2016 tarihinde yaptığını, ancak habere, o dönemde pek ilgi gösterilmediğini belirterek, “Umarım, Atatürk’ün Doktoru Behçet Adil Feyzioğlu’na Kayserililer sahip çıkar, İsmail Hakkı Durusu’ya gösterdiğimiz özel ilgi Dr. Feyzioğlu içinde gösterilir” dedi.

Dr.. Behçet Feyzioğlu’nun hayatı, Erciyes Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Şahin tarafından kitaplaştırılmaktadır.