Bağımsız denetçiler için etik kurallar

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, bağımsız denetçiler için etik kuralları güncelleyerek yeniden yayınladı.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından hazırlanan ve bağımsız denetçiler için güncellenmiş etik kuralları kapsayan Türkiye Denetim Standartları Tebliği (No:54), Resmi Gazete’nin 30 Kasım 2017 tarihli mükerrer sayısında yayımlandı.

Bağımsız Denetçiler İçin Etik Kurallar Standardının (Etik Kurallar) yürürlüğe konulduğu Tebliğ ile 21/5/2015 tarihli ve 29362 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağımsız Denetçiler İçin Etik Kurallar Hakkında Tebliğ Türkiye Denetim Standartları Tebliği No:44 yürürlükten kaldırılırken, güncellenen etik kurallar da tebliğ ekinde verildi.

Tebliğ ekindeki Türkiye Denetim Standartları Bağımsız Denetçiler İçin Etik Kurallar metninde, denetçilik mesleğinin ayırt edici özelliklerinden biri, “kamu yararına hareket etme sorumluluğunu kabul etmesi” olarak vurgulandı. Denetçi, kamu yararı doğrultusunda hareket ederken Bağımsız Denetçiler İçin Etik Kuralları gözetecek ve kurallara uygun sağlayacak. Mevzuatın kurallardan yer alan hükümlerden daha kısıtlayıcı hükümler öngörmesi halinde ise denetçi, söz konusu mevzuata uyacak.

Denetçi, görevini yerine getirirken dört temel ilkeye uyacak:

Dürüstlük: Bütün mesleki ve iş ilişkilerinde dürüst, açık, doğru ve güvenilir olmak.

Tarafsızlık: Önyargıların, temayüllerin, çıkar çatışmalarının veya başkalarının nüfuzlarını kötüye kullanarak meslek veya işle ilgili muhakemelerini ve kararlarını etkilemesine izin vermemek.

Mesleki yeterlik ve özen: Uygulama, mevzuat ve tekniklerdeki güncel gelişmeler ışığında, mesleki bilgi ve beceriyi müşterilerin yeterli mesleki hizmetleri almalarını temin edecek bir seviyede tutmak ve uygulamadaki teknik ve mesleki standartlara uygun bir şekilde ve özen içinde hareket etmek.

Sır saklama (gizlilik): Mesleğin icrası sırasında elde edilen bilgilerin gizliliğine riayet etmek; söz konusu bilgilerin açıklanması için yasal veya mesleki bir hak veya görevin bulunması durumu saklı olmak kaydıyla, uygun ve belirli bir yetki olmaksızın bu tür bilgileri üçüncü kişilere açıklamamak ve kendisi veya üçüncü kişilerin çıkarlarına kullanmamak.

Mesleğe uygun davranış: İlgili mevzuata uymak ve denetim mesleğinin itibarını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınmak.

Denetçilerin faaliyetlerini yürütürken içinde bulunduğu şartların, temel ilkelere uyumu engelleyen belirli tehditler oluşturabileceğine dikkat çekilen metinde, bir ilişki veya durumun tehdit oluşturması halinde, söz konusu tehdidin, denetçinin temel ilkelere uyumundan taviz verdirebileceği veya taviz veriliyormuş algısı oluşturabileceği vurgulandı. Metinde, bu tehditler; “Kişisel çıkar tehdidi”, “Kendi kendini denetleme tehdidi”, “Taraf tutma tehdidi”, “Yakınlık tehdidi” ve “Yıldırma tehdidi” olarak sıralandı.

Denetçinin mesleki bir faaliyet yürütürken çıkar çatışmasıyla da karşı karşıya kalabileceği, çıkar çatışmasının, tarafsızlık için bir tehdit oluşturmasının yanı sıra diğer temel ilkelere yönelik tehditler de oluşturabileceğinin altı çizildi. (Gıda Hattı)