ATAMA BEKLEYEN 70 BİN GIDA MÜHENDİSİNİN FERYADI

70Size bu e-postayı 70 bin işsiz mühendis, veteriner hekim, teknisyen ve teknikerler adına açılan sosyal medya grup temsilcisi olarak gönderiyorum. Sosyal medyada kurduğumuz gruplarda toplanarak, yıllardır yaşadığımız her bir mağduriyet için onlarca farklı bölümden mezun işsizler ordusu olarak birlikte mücadele veriyoruz. Örneğin twitter üzerinden #GTHB6BİN etiketi ile düzenlediğimiz etkinliklere belki rastlamışsınızdır fakat bizler daha çok dikkat çekmek, daha fazla insana ulaşmak için siz ve sizin gibi basın yayın çalışanlarına birer birer ulaşarak mağduriyetlerimizi anlatmayı hedefledik. Bu etkinliğimizde sesimize kulak verip, bizlere bakanlıktan reva görülen haksız uygulamaları kaleme alarak kamuoyunda yanlış bilinenleri düzeltecek bir gazeteci yahut basın çalışanı buluruz ümidi ile tüm basın yayın çalışanlarına ulaşacağız. Desteklerinize talibiz diyerek 70 bin işsiz üniversiteli adına size teşekkür ediyor ve mağduriyetlerimizi anlatmaya başlıyorum.

1. Gıda Mühendisliği ve Teknikerliği meslek dalları, her yıl binin üzerinde mezun zvermektedir. Şu anda sayıları on binden fazla olan bu meslek grubu arkadaşlarımız, gerek kamu, gerek özel sektörde etkin bir şekilde istihdam edilmesi gerekirken, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ikinci plana itilmiştir. Bakanlık bünyesinde gıda denetimlerinde rol alan kişilerin sayısı 800 civarındadır; bu rakam yetersiz kalmaktadır. Bakanlık 2 yılda toplam sadece 250 kişiyi istihdam etmiştir. Gıda denetimlerinde yeterli sayıya ulaşabilmek için, diğer meslek grupları, bir veya iki haftalık eğitim sonucu denetçi pozisyonuna getirilmektedir. Gıda mühendisleri, özel sektörde ise, 800 ilâ 1500 TL aralığında çok düşük maaş almanın yanı sıra, sorumluluğu dışında birçok işte çalıştırılmaktadır. Meselâ bir yemek firmasında, işveren, gıda mühendisinin, yerine göre aşçı, muhasebeci, şoför, servis elemanı, sekreter gibi konumlarda vazife almasını istemektedir. Bir diğer önemli husus, gıda mühendisleri özel sektörde işverene tâbi oldukları için, gördükleri uygunsuzluklara müdahale edememektedir.
Kısacası, devletin daha fazla gıda mühendisi istihdam etmesi isteniyor.

2. Ülkemizde eğitim fakültesinden sonra sayıda en fazla bölümlerin başında 2. sırada gıda mühendisliği ,ziraat fakülteleri ve ziraatla doğrudan ilgili bölümler ve gelmektedir. Bu bölümlerden her sene on binlerce mezun verilmesine rağmen devlet kamuda ve özel sektörde düzenli bir istihdam politikası uygulamamakta ve bunlara rağmen atanma sayılarımızla alakalı olarak kamuoyuna yanlış bilgi verilmektedir. Bu yanlış bilgilerin en yakın zamanda verileni ise (en son söylenen YALAN) 16 Aralık 2013 tarihinde TBMM tutanaklarına bile geçen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2014 Bütçe Görüşmelerinde Sayın Bakan Eker’in istihdamlar konusunda sorulan sorulara SORU-CEVAP kısmında verdiği cevap resmi ağızdan alenen söylenmiş bir YALANDIR. Bakan Eker kendisine sorulan soruya verdiği cevapta “Ben 2013 içerisinde bakanlığıma 4087 adet yeni personel atadım” demiştir.

Oysa ki açıktan yapılan atamaların hepsi mecburi olarak ÖSYM’nin internet sitesinden duyurulmaktadır. Fakat ÖSYM tarafından 2013 içerisinde GTHB’na yapılacak atamaların duyurusuna sizde açıkça ulaşabilir ve 2013 içinde 3 defa yapılan atamada toplamda onlarca farklı bölümden 1265 adet personel atandığını görebilirsiniz. Bakan Beyin açık açık söylediği 4087 adet yeni personel atadım sözü tamamen doğru olmayan bir cevap olmuştur. Eğer gerçekten 4087 adet personel atanmışsa bile demek ki 70 bin işsiz üniversiteli bu ilanı görememiş, bakan ilana çıkartmadan el altından tanıdıklarını atamıştır.

 

3. Biz 70 bin işsiz üniversitelinin verilen sözlerin tutulmaması, gerekli istihdamın yeteri kadar yapılmamasının yanında en büyük problemlerinden biri de zaten ilgili bakanlığa bağlı kurumlara atanmış meslektaşlarımızın her atamada sanki ilk defa atanıyormuş gibi yeniden tercihte bulunmasının engellenmemiş olmasından yaşıyoruz. KPSS P3 ile yapılan atamada malum yüksek puanlı arkadaşlarımız atanıyor. Sonra bu arkadaşlarımız bir sonraki atamada yeniden tercih verebiliyor ve yeniden atanıyor. Böylece ilk atandıkları yerden istifalarını vererek yeni atandıkları kuruma giderek bu yarışta bizlerin şansını iyice azaltıyor. Yani bizim bakanlığın yeni atama gibi duyurduğu atamalara zaten kendi kurumlarında çalışanların yeniden tercih vermesi ile sadece TAYIN İSTEME olayına dönüşen atama politikasından dolayı da mağdur ediliyoruz. Bu uygulama ile çiftçi ve yetiştiricilerimiz alamadığı hizmetten yana mağdur ediliyor, devletin ilgili kurumlarında sürekli oradan buraya atananlar sebebi ile hizmet kalitesi düşüyor ve hizmet süresi uzuyor, yani devletin kuruları da mağdur oluyor, çiftçimiz de mağdur oluyor, yetiştirici ve üreticimiz de mağdur oluyor, atama bekleyen işsiz mühendis, veteriner hekimler, tekniker ve teknisyenler de mağdur ediliyor. İşin özeti bu yeni atamalar ile TÜRK TARIM VE HAYVANCILIĞININ TÜM AŞAMALARI MAĞDUR EDİLİYOR ve bu konuyu bakanlık şikayetlerimize rağmen çözmüyor!

Değerli basın çalışanı, onlarca farklı problemimiz arasından en önemli ve çözülmesinin gerekliliğini en acil gördüğümüz problemlerimizi 70,000 işsiz mühendis, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin sosyal medya sözcüsü olarak size anlattım. Bu konuda mağduriyetlerimizin giderilmesi adına Bakan Eker’in bir yıldır verdiği atama yapacağına dair sözleri kapsamında yine Maliye Bakanımız Sn. Şimşek’in bu sözleri doğrularcasına Maliye Bakanlığında bekleyen GTHB’na ait 6,000 adet atama talebinin olduğunu söylediği bu dönemde bizlerin mağduriyetlerini gündeme taşır ve kamuoyuna yaşadığımız sorunları aktarırsanız size müteşekkir kalacağız. Lütfen sessiz çığlığımıza destek vererek bize güç katın. Lütfen GTHB’nın maliye bakanlığında bir yıldır bekletilen ve onlarca farklı bölümden işsiz 70 bin üniversitelinin atanma ümidi ile beklediği 6,000 atama talebine onay verilmesi için sesimizi duyurup bizlerin de mesleğine kavuşması için katkıda bulunun. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın