Arazi yönetimi..(Köşe yazısı 21.05.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Bu köşede yazmaya başladığım günden bu güne ‘araziler’ üzerine çok konuyu ele aldım.

Kayseri’de verimli arazilerin, birilerine ‘rant’ uğruna betonlaşmasından duyduğum rahatsızlığı da, büyük bölümü mera olan, maketi ayrı uygulaması ayrı Erciyes Kış Turizm projesine de.

Halen şehir merkezinde ve kırsal kesimde bu yanlışlık devam ederken ortada bunlara ‘dur’ diyecek ne biri var ne de yetkilisi.

Dünyada yaşanan hızlı kentleşme süreci, doğal kaynakların ve çevrenin kontrolsüz kullanımı ve gelişimi, enerji arayışları ülkemizde de arazilerin rasyonel kullanım ve yönetimini zorunlu hale getirdi.

Bir yandan nüfus hızla artarken diğer yandan bu nüfus için gerekli araziler azalıyor.

Özellikle kırdan kente tek yönlü, hızlı ve düzensiz göçler, beraberinde kırsal alanların azalıp yok olmasını getirirken kentsel büyümeyi de olumsuz yönde etkiliyor.

Günümüzde kentsel dönüşüm, plana dayalı kentleşme, taşınmaz değerlemesi, orman vasfını yitiren alanların kullanımı yaşadığımız yüzyılın son çeyreğinde, idarecilerin sürekli üzerinde çözüm aradığı, etkin bir Arazi Yönetim Modeli gerektiren önemli sorunların başında geliyor.

Tüm bu konulara dair sorunların giderilmesi; sağlıklı bir “Arazi Yönetim Modeli” sistematiği ile mümkün.

Ancak; yönetilebilir, ülkemize özgü bir model nasıl gerçekleştirilebilecek?

Bu modelin; teknik, ekonomik ve sosyal boyutları, hangi idari kurumlar ile ve ne şekilde yapılacağı, giderilmesi gereken soruların, bilinmezlerin; cevapları ve çözümleri tartışılması gereken konuların başlıcaları.

Kısa adıyla AYÖP, yani Arazi Yönetimi Platformu bu amaçlara yönelik 5 yıldır gerçekleştirdiği Arazi Yönetimi Çalıştayı’nın altıncısını 23 Mayıs’ta İstanbul’da ele alacak.

VI.AYÖP Çalıştayın temel amacı; öncelikle ülkemiz adına Arazi Yönetimi gerekliliğini ortaya koyarak; Arazi Yönetimine olan ihtiyaçtan hareketle, konunun teknik ve hukuksal boyutlarıyla ele alınıp, Türkiye için bir model oluşturma sürecine katkı vermek.

Bu amaçla çalıştayda; ülkemizde Arazi Yönetimi ile ilgili bilim insanları, kamu ve yerel idarelerin temsilcileri ile siyaset ve serbest meslek mensuplarının bir araya gelmesini sağlayarak, getirilerek “Türkiye için Neden Arazi Yönetimi Gereklidir?” sorusunun yanıtı birlikte aranacak.

Arazi Yönetiminin kapsamlı olarak ele alınacağı 2 ana panel oturumu ve Arazi Yönetiminde yeni eğilimler gündemli bir forum oturumu düzenlenecek. Çalıştayın temel konu başlıkları şöyle:

-Arazi Yönetiminin Temel İlke ve İhtiyaçları

-Türkiye’de Arazi Mevzuatı ve Politikaları

-Kentsel ve Kırsal Arsa Düzenlemeleri

-İmar Uygulamaları

-Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Uygulamaları

-Kıyı/Havza Alanlarında İmar Uygulamaları

Arazi Yönetimi, Ülkelerde toprağa bağlı sosyal eşitliği, ekonomik büyümeyi ve çevre korumasını garanti altına alan arazi politikalarının uygulanabilmesi için temel altyapıyı sağlayarak, bu problemlerin çözümüne olanak sağlayan sistemler. Arazi Yönetiminde başlıca 5 ana fonksiyon mevcut

-Arazi Mülkiyeti (Tapu-kadastro, mülkiyet hakları)

-Arazi Kullanımı (Kent-Kır planlaması, uygulama ve politikalar)

-Arazi Geliştirme (Planların uygulanması, imar-izleme-denetimler)

-Arazi Değeri (Taşınmazların değer tespiti, değerleme haritaları)

-Arazi Bilgi Altyapısı (Arazi/Kent/Coğrafi Bilgi Sistemleri, veri setleri)

AYÖP’te amaç, doğal çevrenin bozulmasını önlemek, sürekli artan nüfusu destekleyecek arazi kaynaklarının etkin kullanımını sağlamak, yeni, yaşanabilir yerleşim alanları oluşturmak, kent-kır alanlarında sosyal ve teknik altyapıyı geliştirmek, taşınmaz piyasasının ekonomik getirilerine eşit erişim, taşınmazlarla ilgili mevzuatların geliştirilmesi ve uygulanmasını destekleyecek temel Arazi Yönetimi politikalarına yönelik karar verme modelleri sunmak. İçin oluşturulan gönüllü bir düşünce platformu.

Umarım, bu platformda alınan kararlar kağıt üzerinde kalmaz, topraklarımızda hem korunur hem kurtulur.