Anadolu Farm’ davasında 3 tahliye

Kayseri’de Çiftlik Bank gibi bir yapıya sahip olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Ekolium A.Ş. Anadolu Farm’ın kurucusu İ.K.’nin de aralarında olduğu, 1’i firari, 7’si tutuklu 41 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, verdiği ara kararla,  tutuklu sanıklardan  F.Ö.,  O.T. Y.  Ve R.T.’nin  tahliyelerine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Kayseri merkezli yaklaşık 4 bin 500 ortağı bulunan, ‘Tauk’ adıyla restoran zinciri ve gıda işiyle uğraşırken, üyelerinden 90 milyon TL topladığı iddia edilen ‘Ekolium A.Ş. Anadolu Farm’ şirketiyle ilgili MASAK’ın ihbarıyla geçen yılın Mart ayında soruşturma başlatıldı. Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturmada, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü (KOM) ekiplerince aralarında şirket kurucusu İ.K.’nin de bulunduğu 7 kişi gözaltına alınarak, mahkemece tutuklandı. Firari 1 şüpheli ise hala bulunamadı. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 278 sayfadan oluşan iddianamede, sanıklar hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’,  ‘Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’, ‘Suç işlemek için teşekkül etmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’, ‘Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı’ ve ‘Suça iştirak etmek’ suçlarından çeşitli hapis cezaları istemiyle dava açıldı.

1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davada tutuklu sanıklar İ.K., E.K., F.Ö., Y.Ö.,  R. T., İ.K. Ve  O.T.Y. İle bazı tutuksuz sanıklar ve müştekiler hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak  örgüt lideri olduğu iddiasıyla yargılanan  İ.K. savunma yaptı.

Anadolu Farm’ı nasıl kurduklarını anlatan İ.K. “Kayseri’de bir AVM’de, Talas’ta birkaç noktada olmak üzere 5 restoran açtık. Tokat, İstanbul ve Konya’da da inşaatı devam eden işletmeler açtık. Kimseye bu iş karlı demedim. ‘Biz bir ticaret yapıyoruz’ dedim. Dolandırmak için bir işlem yapmadım. Yatırdıkları paraların karşılığını somut göstermek adına bu işletmeleri açtım. İşletmelerden gelen gelirlerle diğer üyelere kar payı gönderdiğimiz oldu. Şirkete yatırılan paralarla, Denizli, Eskişehir ve Kayseri gibi yerlerden gayrimenkul ve araba aldım. Adıma aldığım araçları şirkete devretmek için aldım. Alaçatı’da aldığım arsa da bu şekildeydi. İzmir harici bir çok taşınmaz almamım nedeni şirketten gider gösterip, vergiden düşmekti. Rayiç bedelin üzerinde arsa aldık. Bunu da vergi muafiyeti için yaptık. Sadece Alaçatı’da ki arsayı kendi adıma aldım daha sonra şirkete devrettim. Ancak aldığım arabaları şirkete devredemedim” ifadelerini kullandı.

İ.K.’nin  kayınbiraderi olan tutuklu sanık F.Ö., ise, “Eniştem, bankada memur olarak çalıştığı için şirketi benim üzerime kurdurdu. Resmiyette müdürdüm ama şirketin hiçbir işini ben yürütmüyordum. İ.K.’yevekalet vermiştim, hepsini eniştem yapıyordu. Hiçbir karım yok, aksine zararım var. Mağdur oldum. Üyeler icra takibi başlattı” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, verdiği ara  kararla  tutuklu sanıklardan  F.Ö.,  O.T. Y.  Ve R.T.’nin   tahliyelerine, diğer sanıkların ise, tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. (Haber: Samed Aydın SUN/Kayseri Star Haber Gazetesi)