Altıparmak-Muradiye-Çekirge Arasında Nostaljik Bir Gezinti kitabı ve özel ödül

Kimya Mühendisi Ekrem Hayri Peker’e Bursa Dergiler Platformu bu yıl  “Bursa’dan Araştırmaya Katkı Ödülü”ne layık buldu. ‘Bu ödül umarım Bursa üzerine yapmış diğer olduğum araştırmaların basılmasına katkıda olur umarım’ diyen Peker’in sözleri şöyle.

“3. kitabım,1960-80 yılları arası Bursa çalışmamın ikinci bölümü Altıparmak-Muradiye-Çekirge Arasında Nostaljik Bir Gezinti çalışmam Alp Dağıtım yayınları tarafından  basıldı. Çocukluğumuzun, gençliğimizin Bursa’sı maalesef tanınmayacak kadar değişti. Gelecek kuşaklara “Benim Bursamı” anlatmak istedim. Kitabımı çevrenize duyurmanızı dilerim. Bu çalışmamda Bursanın ana arterinden Altıparmak-Çekirge arasındaki değişimi yazdım. Kitabımı Alp Dağıtımdan temin edebilirsiniz. Alacamescit Mh. Tek Sk. No:12 Heykel/Osmangazi/BURSA Tel:Tel 0 224 223 01 19-www.alpkitap.com

                                                                          ***
       2014 yılında yitirdiğimiz ünlü edebiyatçı Marquez anılarını dile getirdiği Anlatmak İçin Yaşamak adlı kitabında “Hayat, insanın yaşadığı değildir; aslolan, hatırladığı ve anlatmak için nasıl hatırladığıdır demiştir.Yaşımız büyürken, yıllar geçerken Bursa da değişti ve eski kimliğini yitirdi. Yazdıklarım önce birkaç sayfaydı. Anılar geldi sayfalara yerleşti.
Yazmak için 1960-1980 yılları seçtim. Neden bu yıllar derseniz bu yıllarda Bursa kimliğini korudu, gelenleri içine aldı. Ama seksen sonrası gelen göç içinde boğulup gitti, sadece boğulmadı, kimliğini de kaybetti. Metropol da olamadı. Sadece nüfusu fazla olan bir şehir oldu. Şehri yönetenlerde bunun farkında olduğu için ha bire kimlik arıyorlar; Felsefe şehri Bursa gibi. En ironik olanı bir zamanlar şehir girişine asılı olan Kalite şehri Bursa ibaresidir. Kimliğini kaybedince kişiliğini de kaybedersin.
Şehrin yerlileri azınlığa düşüp, bir de yerel iktidarı kaybedince şehir kimliğini iyice kaybediyor. Onları da anlamak lazım, bu şehirle ilgili anıları yok ki? Kiremit uçuran lodosları ve dar sokaklarıyla sanki daha bir sıcaktı Bursa.

Fransız yazar Roland Barthes: “Şehir bir yazıdır, okur onu istediği gibi okur” diye yazmış. Ben böyle okudum, umarım farklı okuyanlar da çıkar, okuduklarını yazıya dökerler.

Ortaokul ikinci sınıftaydım. Türkçe dersimize Bursa’dan İnegöl Ortaokulu’na tayin olmuş Beyhan öğretmen giriyordu, Yıllar soyadını unutturdu. 35-40 yaşlarında olan Beyhan Hanım Bursalıydı.  Sınıfta ders anlatırken, birden bir anısını anlattı;

“Bir gün yaşlı bir adam, bakalım gerçek Bursalı mısın? Diye beni imtihan etti” demişti. Şu soruları sormuş:

-Altı şadırvan, üstü cami?

-Altı şadırvan, üstü minare?

Bu yerleri rahmetli babam bana gezdirmişti bu yüzden soruları cevapladım.

Ama,

-Altı dam, üstü hamam sorusunun cevabını unutmuştum (o da sonuncuyu bilememiş, bize öyle anlattı)

Sayın Yavuz Bubik, kitabında bir bilmece daha olduğunu yazmış.

-Deve yükü ağırlığındaki Kur’an nerededir?

Hocamız deve yükü ağırlığındaki Kur’an’ı anlatmamıştı, ben de bilmiyordum, yıllar sonra öğrendim…