Alkollü içkilere AB ayarı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde distile alkollü içkiler hazırlanması, işlenmesi, depolanması, taşınması ve piyasaya arzı ile analiz metotlarını yeniden düzenledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği ile Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Analiz Metotları Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanan Distile Alkollü İçkiler Tebliği ile söz konusu içkilerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi, üretilmesi, depolanması, taşınması, muhafaza edilmesi, piyasaya arzı ve coğrafi işaretlerinin korunmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Distile alkollü içkilerin tanımı ve özelliklerini kapsayan tebliğ, malttan üretilen biraları, taze üzüm şarabını, vermut ve bitkisel veya kokulu maddelerle aromalandırılmış diğer taze üzüm şaraplarını, Elma şarabı, armut şarabı gibi fermente edilmiş diğer içkileri, fermente edilmiş içkilerle alkolsüz içeceklerin karışımlarını ve bunların dışında kalan fermente edilmiş içkilerin karışımlarını, tebliğde yer alan distile alkollü içkiler tanımına girmeyen ve damıtma yoluyla elde edilen diğer alkollü içkileri ise kapsamıyor.

Tebliğde distile alkollü içki, “İnsan tüketimi için hazırlanan, kendine özgü duyusal özellikleri olan, yumurta likörü hariç alkol miktarı +20 ºC’de hacmen en az %15 olan, aroma katılmış veya katılmamış doğal fermentasyon ürünlerinin doğrudan distilasyonu ve/veya bitkisel maddelerin maserasyonu ile ve/veya tarımsal etil alkol ve/veya tarımsal distilat ve/veya distilat içkilerine Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği doğrultusunda aroma maddeleri, şeker veya diğer tatlandırıcı ürünlerin ve/veya diğer tarımsal ürünlerin ve/veya gıda maddelerinin tarımsal etil alkole ve/veya tarımsal distilat ve/veya distile alkollü içkilere katılması veya bir distile alkollü içkinin bir veya birden fazla distile alkollü içki ile, tarımsal etil alkol, tarımsal distilat veya distilat içkileri ile bir veya birden fazla alkollü içki ile karıştırılması sonucu üretilen içki” olarak tanımlanıyor.

Distile alkollü içkilerin tanımları ve özelliklerinin verildiği Tebliğe göre, distile alkollü içkilerin Tebliğde yer alan tanımlar kullanılarak insan tüketimine sunulabilmesi için tanım, sunum ve etiketleme kurallarına uygun olması gerekecek.

Söz konusu içkilerin üretiminde mevzuatına uygun su kullanılacak. Katılacak su ürünün doğasını değiştiremeyecek.

Distile alkollü içkilerin üretilmesinde tarımsal etil alkol dışında başka etil alkol kullanılamayacak. Üretimde kullanılan renklendirici, aroma veya izin verilen katkı maddelerinin çözünmesinde ve seyreltilmesinde kullanılan etil alkol, tarımsal etil alkol olacak.

Distile alkollü içkiler sentetik kökenli veya tarımsal kökenli olmayan alkol içeremeyecek.

Ürünün karakterinin ve nihai kalitesinin kazanıldığı üretim aşamasının, belirtilen coğrafi alanda gerçekleştiğini gösteren işaretler için Tebliğ ekinde yer alan adlandırmalar, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescil edilmeleri halinde koruma altına alınabilecek.

Ürünlerde kullanılacak katkı maddeleri, tatlandırıcılar ve renklendiriciler Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak. Rakı ve geleneksel meyve likörlerinde renklendirici, tatlandırıcı ve diğer katkı maddeleri kullanılamayacak.

Distile alkollü içkilerin üretilmesinde Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğine uygun ve Tebliğde belirtilen ürün sınıfına göre aroma maddeleri kullanılırken, rakıda ve geleneksel likörlerde aroma maddeleri kullanılamayacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan enzimler Türk Gıda Kodeksi Gıda Enzimleri Yönetmeliği; ürünlerdeki bulaşanların miktarları Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği; ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği; ürünlere hayvansal bir bileşen ilave edildiğinde veteriner ilaç kalıntı düzeyi Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünler; Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’nde; ürünlerin ambalajları Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uygun olacak.

Distile alkollü içkiler kurşun bazlı kapsül veya folyo ile kaplanmış kapatma cihazları ile kapatılmış kaplarda satışa hazır olarak tutulamayacak veya piyasaya sunulamayacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketlenmesinde Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde yer alan genel kuralların yanı sıra tebliğde belirtilen kurallara da uyulacak. Tarımsal etil alkolün üretildiği hammaddenin belirtilmesi halinde, tarımsal etil alkol azalan oran sırası dikkate alınarak etiket üzerinde yer alacak. Distile alkollü içki, harmanlama işlemine tabi tutulmuş ise ürün adı “harman”, “harmanlama” veya “harmanlanmış” ifadeleri ile desteklenebilecek. Rakı etiketinde enerji ve besin öğelerinin varlığı veya yokluğu belirtilemeyecek.

Ürünlerin beslenme ve sağlık beyanları hususunda Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliğinde yer alan hükümler; ürünlerin depolanması ve taşınmasında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin gıdaların taşınması ve depolanması ile ilgili hükümlerine uyulacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik esaslarına göre alınacak numuneler, yine aynı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Analiz Metotları Tebliği’nde yer alan kurallara göre analiz edilecek.

Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2017 tarihine kadar Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacaklar.

Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Analiz Metotları Tebliği ile de, distile alkollü içkilerin resmî kontrolleri için uygulanacak analiz metotları düzenlendi.

Distile Alkollü İçkiler Tebliğine uygunluğunun resmî kontrollerinde uygulanacak referans analiz metotlarına ekte yer verilen Tebliğe göre, halen faaliyet gösteren ve Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde resmî kontroller için analiz yapan kurum ve kuruluşlar 31/12/2017 tarihine kadar yeni hükümlere uymak zorunda olacaklar.