“Afetler insanlara büyük bedeller ödetiyor”

Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, son olarak Endonezya’yı vuran deprem ve tsunamiye dikkat çekerek, “İnsanlara büyük bedeller ödeten afet risklerini azaltmak hayati önem taşıyor” dedi. Afetler insanlara büyük bedeller ödetiyor” dedi.

Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü, BM Genel Kurulu kararıyla, toplumu afet riskine karşı önlem almaları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1989 yılında başlatıldı. Her yıl Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü’nde dünya genelinde düzenlenen etkinliklerle, afet risklerine karşı farkındalığın azaltılması hedefleniyor.

Bir süre önce deprem ve tsunaminin vurduğu Endonezya’da incelemelerde bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yayınladığı mesajında, Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Uluslararası Günü’nün Endonezya’da yaşanan büyük deprem ve tsunami sonrasına rast gelmesinin, dayanıklılığın ve riskler konusunda farkındalığın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi.

“Afetler insanlara büyük bedeller ödetiyor. Milyonlarca insan her yıl, aşırı iklim olayları ve depremlerden dolayı yerlerinden ediliyor, evlerini ve işlerini kaybediyor” diyen Guterres, BM Afet Risklerinin Azaltılması Dairesi tarafından yayınlanan rapora göre ülkelerin büyük afetlerden dolayı yaşadıkları ekonomik kayıpları sistematik bir şekilde bildirmediğinin anlaşıldığının altını çizdi.

“Bu yılki Afet Risklerinin Azaltılması Uluslararası Günü, Üye Devletlerin, afetler konusunda, ekonomik kayıpların kapsamlı olarak hesaplanması dahil olmak üzere, veri toplama çalışmalarını daha iyi hale getirmelerini amaçlıyor” ifadesini kullanan Genel Sekreter, “Krizlerin önlenmesi için bu çalışma hayati önem taşıyor” dedi.

Guterres, aşırı iklim hareketlerinin neden olduğu ekonomik kayıpların daha iyi anlaşılmasının iklim değişikliğiyle mücadelenin güçlenmesini ve sera gazı salınımlarının azaltılması çalışmalarının arttırılmasını sağlayabileceğini söyledi.

“Ekonomik kayıpların ölçülmesi, 2030 yılına kadar afet risklerini büyük oranda düşürmeyi amaçlayan Sendai Afet Risklerinin Azaltılması Çerçevesi hedeflerine erişilmesi için hükümetleri daha fazla gayret göstermeye sevk edebilir” diyen Guterres, “Afetlerin etkilerinin azaltılması insanların yaşamlarını dönüştürebilir ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına önemli katkı yapabilir. Afet Risklerinin Azaltılması Uluslararası Gününde gelin bu hayati çabaya olan bağlılığımızı tekrar teyit edelim” çağrısını yaptı. Risk, sigorta, reasürans, emeklilik, insan kaynakları çözümleri, sağlık ve yan haklar konularında profesyonel hizmetler sunan Aon’un Küresel Felaket Raporu: 2018 İlk Yarı Yıl Raporu’na göre, yılın ilk altı ayında gerçekleşen doğal afetlerin sayısı 18 yılın ortalamasını geride bırakırken, doğal afet kaynaklı ekonomik kayıplar dünya çapında 45 milyar dolara ulaşmıştı. (Gıda Hattı)