Adli Bilimci gözüyle…(2) (Köşe yazısı 29.04.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr.İ.Hamit Hancı’nın değerlendirmesine devam ediyorum.

Daha önceki bir makalemizde yazdığımız gibi Karot adı verilen bir cihazla asfalt düzgün şekilde açılmakta, içine EYP yerleştirildikten sonra asfalt kapatılmaktadır. Bu da bir bubi tuzağıdır.

Düzenekte Patlamayı sağlayan materyal, gerili bir yay olabileceği gibi elektronik bir mekanizma da olabilir.

EYP ler,  , içerisine konulduğu cisimlere ve çalışma şekillerine göre mektup bomba, bombalı mektup, bombalı paket, kitap bomba, paket bomba, araç bomba ya da canlı bomba gibi isimler alabilmektedir. Yine bir makalemizde belirttiğimiz gibi Kargo da yeni kullanım yollarındandır.

Dokunmaya, Sarsıntıya, harekete, ısıya, ışığa, sese hassas olanları ya da zaman ayarlıları mevcuttur.

Bubi tuzaklarının, Son 20- 30 yılda ne yazık ki ağır yaralıların ya da cesetlerin altına konulduğu sıkça görülmüştür.

Bu tuzaklar Yerleştirilirken Merak, Alışkanlık, Rutinleşme, Rahatlık duygusu, Mal hırsı ya da  Dikkatsizlik  gibi durum ya da duygulardan yararlanılmaktadır.

Ortak özellikleri,

-ilgi ve dikkat çekmeleri ya da tam tersi fark edilmemeleri

-mağdurun günlük, tehlikesiz veya rutin hareketlerinin istismarını amaçlamaları

-zararsızmış gibi düşünülen bir hareketin yapılışı sırasında çalışmaları

– iyi kamufle edilmiş olmaları

-şüphe edilmemesi

-zararsız gibi görünmeleri

-çevreye uyumlu görünmeleri

-basit mekanizmaya sahip olmaları

-çeşitlerinin çokluğu

-aldatma yeteneği

yerlerinin tespitinin zor olmasıdır.

Günümüzde, “bubi tuzağı” kavramı ile genellikle uzaktan komutalı ve zaman ayarlı patlamak üzere tasarlanmış, kontrolün saldırganın inisiyatifinde olduğu farklı bomba düzenekleri için de kullanılabilmektedir.

Teknolojik gelişmelere rağmen, hala önlenemiyor olması, tam bir korunma sağlanamaması, tespitinde yaşanan güçlükler ve sebep oldukları psikolojik etki nedeniyle, patlayıcılar örgütlerin gözde eylem araçları olmaya devam etmektedir.

Patlayıcı maddeler ve ateşleme sistemleri tüm önlemlere rağmen kolay temin edilmekte ve tasarlanmaktadır.

Endüstride kullanılan bazı kimyasallar bir araya getirilerek patlayıcı madde üretilebilmektedir.

Kırsal alanda veya şehirlerde metruk binalarda oluşturulabilen imalathanede yapılabilmektedir.

Korunma Önerileri:

-Her seferinde belirttiğimiz gibi Bilim İnsanları ile Alanda çalışan güvenlik güçlerinin bir arada çalışmasını sağlayacak, güvenliği bilimle destekleyecek “Terörle Mücadele Akademisinin” kurulması. (Sadece patlayıcı değil, Siberterör, Narkoterör, Finansal Terör, KBRN v.s konusunda da)

– Patlayıcıların tespitinde yaralandığımız EYP ve Patlayıcı Arama Dedektör Köpeklerini, Adli Veteriner Hekimlerle birlikte daha kalifiye olarak ve daha çok sayıda üretilmesi, İçişleri bakanlığına bağlı Görev hayvanları daire başkanlığı kurulması,

-Patlayıcı maddeleri uzaktan algılayabilecek her türlü elektronik ve kimyasal dedektörlerin milli olarak ülkemizde üretilmesinin sağlanması. Bu dedektörlerin mümkün olduğunca küçük, taşınabilir ve ucuz olarak üretilerek mümkün olduğunca çok personele ulaştırılması

– Bubi tuzak yöntemlerinin devamlı değişme ihtimaline karşın nasıl yeni saldırılar olabileceğini ve korunma yöntemlerini hesap edebilecek bilimsel düşünce (think tank) kulüplerinden faydalanılması.

– Siber alanda çalışan kolluğa da bilişim sistemleri içinde var olabilecek bubi tuzakları konusunda eğitim verilmesi,

-Daha önceki bir makalemizde yazdığımız gibi Bilişim Sistemleri ile gelişecek terör saldırılarına karşı hem kolluğumuzu en üst düzeyde eğitmesi hem de bilişim alanında milli yazılımlarımızın oluşturulması

sağlanmalıdır.