AB’den Türkiye’deki mültecilere insani yardım

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’de insani yardım alanındaki iki öncü programı 2022 başına kadar uzatıyor.  Programlar 1.8 milyonu aşkın mültecinin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olurken 700.000’den fazla çocuğun eğitimine devam etmesine destek olacak.

Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’deki mültecilerin insani ihtiyaçları devam ediyor hatta koronavirüs salgını nedeniyle bu ihtiyaçlar daha da artmış durumdadır. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi AB muhtaç durumdaki bu insanlara destek olma konusunda tam kararlılıkla hareket etmektedir. Öncü programlarımızın binlerce mülteci ailenin gündelik yaşantısına bir nebze de olsa normalleşme getirmesinden memnuniyet duyuyorum. Bu, Avrupa’nın sergilediği dayanışmanın gerçek bir örneğidir.”

2022 yılı başlarına kadar uzatılan programlar;

Sosyal Uyum Yardım Programı (SUY) kapsamında 1.8 milyonu aşkın mülteciye temel ihtiyaçları için aylık nakit yardımı sağlanmaktadır. Bu program bugüne kadar AB tarafından finanse edilen en büyük insani yardım programıdır. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafından Türk Kızılay’ı ortaklığında uygulanmaktadır.

Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Programı, AB’nin finanse ettiği ve çocukları düzenli olarak okula devam eden ailelere destek sağlayan en büyük insani yardım amaçlı eğitim programıdır. 620.000’i aşkın mülteci çocuğun eğitimine devam etmesine yardımcı olan program, 2021’de 700.000 mülteci çocuğu destekleyecektir. Program, UNICEF tarafından Türk Kızılayı ile ortaklaşa yürütülmektedir.

Türkiye, %70’i çocuk ve kadın olmak üzere 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’de mültecilerin %98’inden fazlası kampların dışında yaşamaktadır. Mültecilerin yaklaşık 3.6 milyonu süregelen savaştan kaçan Suriyelilerdir.

SUY ve ŞEY programları, AB’nin Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında sırasıyla 2016 ve 2017 yıllarında oluşturulmuştur. Açıklanan program uzatımları artık Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında değil, Avrupa Birliği bütçesinden karşılanacaktır. Programlar, Türkiye’deki en dezavantajlı mültecilere destek olmaya devam edecektir. Her iki program da T.C. Hükümeti ile ortaklaşa yürütülmektedir.

SUY gıda, barınma, sağlık ve ulaşım gibi en acil ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için bir elektronik banka kartı aracılığıyla en dezavantajlı kayıtlı mültecilere aylık nakit transferleri sağlamaktadır. ŞEY programı ise, çocukları düzenli olarak derslere katılan mülteci ailelerine aynı banka kartı aracılığıyla iki ayda bir yapılan nakit transferlerini karşılamaktadır.