AB “Zehirli yumurta Türkiye dahil 40 ülkeye yayıldı”

AB Komisyonu fipronilli yumurtalara, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 40 ülkede rastlandığını açıklarken, AB Tarım Bakan06larının Estonya’nın Başkenti Tallin’deki toplantısında, hızlı uyarı sisteminin çalıştırılmamış olması nedeniyle Hollanda ve Belçika, sert şekilde eleştirildi.

Avrupa’yı sarsan zehirli yumurta skandalının ardından araştırma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye’de üretilen yumurtalarda ‘Fipronil’ adlı haşere ilacının tespit edilmediğini açıklamıştı.

Ancak AB Komisyonu’ndan, Avrupa’da büyük bir skandala yol açan, Hollanda ve Belçika’dan AB ülkelerine yayılan zehirli yumurta krizinin, Türkiye dahil 40 ülkeye yayıldığı açıklaması geldi.

Alman Haber Ajansı dpa’ya konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru, bugüne kadar 28 üyeli AB’nin 24’ünde, içinde fipronil maddesi bulunan yumurta tespit ettiklerini, sadece Portekiz, Güney Kıbrıs, Litvanya ve Hırvatistan’ın bu yumurtalardan etkilenmediğini bildirdi. Paduraru, fipronilli yumurtalara, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 40 ülkede rastlandığını söyledi. Dpa’nın haberine göre AB üyesi olmayan ve aralarında Türkiye, ABD, Rusya ve Güney Afrika’nın da olduğu 16 ülkede daha bu tip yumurtalara rastlandı.

Bu arada Estonya’nın başkenti Talinn’de bir araya gelen AB Tarım Bakanları, konuyu masaya yatırdı. Bakanlar, fipronilli yumurta ile bundan sonraki müdahale yöntemlerini ele aldılar.

Kendilerine daha önce bilgi ulaştırılmaması dolayısıyla tepkisini dile getiren Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt, “Avrupa hızlı uyarı sisteminin işlemesini ümit ediyorum. Geçmişte bu böyle olmadı. Ne yazık ki aylardır bu durumdan bilgileri vardı ancak bize herhangi bilgi ulaştırılmadı” dedi.

AB Komisyonu’nun Sağlık ve Gıda Güvenliğinden sorumlu üyesi Vytenis Andriukaitis ise “Son derece uyanık olacağız ve birkaç kişinin, Avrupa Birliği’nin ekonomik temellerinden biri olan gıda zincirinin istikrarını ve itibarını sorgulayan eylemlerine göz yummayacağız” ifadelerini kullandı.

Zehirli yumurta skandalı, Hollanda ve Belçika’daki bazı tavuk çiftliklerinde üretilen ve fipronil içeren yumurtalara Almanya’daki süpermarketlerde rastlanması üzerine ortaya çıkmış ve milyonlarca yumurta raflardan çekilip imha edilmişti. Ardından Fransa, İngiltere ve komşu ülkeler aracılığıyla birçok AB ülkesine yayıldığı tespit edilen fipronilli yumurtalar da geri çekilmişti.

AB nezdinde başlatılan soruşturmalarda Belçikalı yetkililerin içine fipronil maddesi karışan yumurtalardan haberdar oldukları ortaya çıkmış ve bu ülke ile Hollanda’da sürdürülen operasyonlarda bazı çiftlikler basılmış ve sorumlu olduğu düşünülen kişiler gözaltına alınmıştı.

Hollandalı ve Belçikalı yetkililer, haşere ilacının kaynağının Hollanda’da kullanılan bir temizlik ürününe dayandığını tespit etmişlerdi. Chickfriend adlı hayvan barınaklarının temizliğiyle ilgilenen şirketin başında bulunan iki Hollandalı tutuklanmıştı.

Fipronil; hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Ancak kümes temizleme amacıyla besin zincirine girmesine izin verilecek şekilde kullanılması kesinlikle yasak. Hayvanların bu maddeye temas etmesi durumunda, tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara da bulaşabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini “orta derecede tehlikeli” olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor. (Gıda Hattı)