AB Türkiye Delegasyonu..(Köşe yazısı 09.08.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB)durumu, mülteciler konusu, uyum ve uyumsuzluk gibi bir çok konu gündemden düşmüyor. Ben bu nedenle bugün Avrupa Birliği Türkiye delegasyonu’ndan bazı haberleri sizlere iletmek istiyorum.

***

AB’nin Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı: Bugün, Avrupa Birliği Komisyonu, sağlık, koruma, sosyo-ekonomik destek ve belediye altyapısı alanlarında Türkiye’deki mültecilere destek olmak üzere 1.410 milyar Avro tutarında Özel Tedbiri kabul etti.

Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı’nın (FRIT) ikinci dilimi kapsamında hayata geçirilecek olan Özel Tedbir mülteciler ve ev sahibi toplumların ihtiyaçlarına karşılık verilmesinde Türkiye’ye sağlanan AB desteğinin devamını sağlayacak. Tedbir ile FRIT kapsamındaki 6 milyar Avro’nun toplam 5.6 milyar Avro’luk kısmı tahsis edilmiş oldu.  Kalan kısım yaz aylarında tahsis edilecek.

Yeni destek paketi kapsamında sağlık, koruma, sosyo-ekonomik destek ve belediye altyapısı alanlarında dört proje hayata geçirilecek. Söz konusu paket aynı zamanda insani yardımdan kalkınma desteği yaklaşımına geçişi yansıtıyor. Tedbir, Bakanlıklara sağlanacak doğrudan hibeler ile diğer ortaklarla yapılacak katkı anlaşmaları yoluyla uygulanacak. Bu kapsamda sözleşmelerin en geç 2020 sonunda imzalanması ve en geç 2020 ortasında tamamlanması gerekiyor.

Paketin önemli bir özelliği, FRIT kapsamında finanse edilen faaliyetlerin FRIT sona erdikten sonra da sürdürülebildiğinin sağlanmasını amaçlıyor. Mültecilere yönelik içerme, kendi kendine yetebilme ve entegrasyon desteğinin sürdürülebilir olması ihtiyacını vurguluyor..

Paketin kabul edilmesi vesilesiyle AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger şunları söylemiştir; “Bu finansman kararıyla AB, taahhütlerini yerine getirmeye devam ettiğini göstermektedir. Mültecilere yönelik sağlık ve koruma hizmetlerini, ve mülteci ve ev sahibi toplumların dirençliliği ve kendi kendine yetebilme kapasitelerinin sosyo-ekonomik destek vasıtasıyla arttırılmasını sağlamayı sürdüreceğiz. Bunların yanı sıra mülteci nüfusu yüksek illerde belediye altyapı hizmetlerine destek arttırılacaktır. Bugün bu tedbirin onaylanması, dünyada en fazla sayıdaki mülteciye ev sahipliği yapma çabalarında Türkiye’ye destek olma taahhüdümüzün ifadesidir.”

***

Türkiye Avrupa Küçük Ölçekli İşletmeler Yasasının Uygulamasında  İlerleme Kaydediyor

AB finansmanlı, KOBİ Politika Endeksi; Batı Balkanlar ve Türkiye 2019 araştırmasının sonuçları, KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera-Vinals ve OECD Küresel İlişkiler, Güney Avrupa Birimi Başkanı Marzena Kisielewska’nın katılımlarıyla Ankara’da gerçekleştirilecek törenle açıklanacak. Araştırma, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü  (OECD) önderliğinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EIBRD) ve Avrupa Eğitim Vakfı (ETF) işbirliğinde yürütülüyor.

Araştırmada, Türkiye’nin KOBİ politikalarına dair en güçlü yönünün, özellikle ihracatı arttırmak üzere kapsamlı bir dizi destek tedbiri sağlaması olduğu tespit ediliyor. Raporda, Türkiye’de Avrupa Küçük Ölçekli İşletmeler Yasası’nın hayata geçirilmesini destekleyen olumlu adımlar olarak, girişimcilik destekleri, Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla finansmana erişimin arttırılması, AR&GE faaliyetlerini rahatlatacak yeni tedbirler, KOBİ’lerin dahil olduğu standardizasyon stratejisi ve e-ticarete yönelik iyileştirmeler sıralanıyor. Ayrıca KOBİlerin ticari işlemlerinde taşınabilir mallarını teminat olarak gösterebilmelerine imkan tanıyan yasal düzenlemeler ile yeni konkordato rejimi de olumlu gelişmeler olarak rapor edildi.. Bunların yanı sıra raporda, düzenleyici etki analizinin sistemik kullanımı, karar alma süreçlerine paydaş katılımı, işletme ruhsatları ve kamu ihalelerinde idari yüklerin hafifletilmesi, müflis duruma düşen dürüst işletmeler ve politika araçlarının koordinasyon ve değerlendirmesine ilişkin geleceğe dönük bir takım öncelikler ve tavsiyeler de Türkiye’nin daha fazla geliştirmesi gereken alanlar olarak ortaya konuluyor.

***

Komisyon Üyesi Avramopoulos her yıl düzenlenen Büyükelçiler Konferansına katılmak üzere Türkiye’ye geliyor

Komisyon Üyesi Dimitris Avramopoulos T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen yıllık Büyükelçiler Konferansında açılış konuşması yapmak üzere yarın Ankara’yı ziyaret ediyor. Komisyon Üyesi Avramopoulos konferansın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelerek, AB-Türkiye arasında göç ve güvenlik konularında yürütülen işbirliğini görüşecek.

***

Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRİT): AB’nin bugüne kadarki en büyük insani yardım programını güçlendirmek için 127 milyon Avro

Komisyon bugün, mültecilerin AB’nin Türkiye’deki en büyük insani yardım programından faydalanmaya devam etmelerini sağlamak amacıyla FRİT aracılığıyla Sosyal Uyum Yardımı (SUY) 127 milyon Avroluk ilave destek verileceğini duyurdu. Bu yeni fon ile birlikte AB’nin programa sağladığı toplam katkı 1.125 milyar Avroya ulaşacak.

 Komisyon’un İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden sorumlu Üyesi Christos Stylianides konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “AB, Türkiye’ye ve en savunmasız durumdaki mültecilere yönelik taahhütlerini yerine getiriyor. Yeni fonumuz 1.6 milyonu aşkın mülteciye ulaşmamızı mümkün kılarak, onların Türkiye’de yaşamlarını onurlu bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olacak. İnsani yardım alanındaki yenilikler bakımından bir başarı hikâyesi oluşturan mali yardım programımız, pek çok aileye Suriye’deki savaştan kaçtıktan sonra güvenli bir gelecek kurma şansı tanımıştır.”

SUY programı sadece Türkiye’de kullanılabilen ve kullanımı sıkı bir şekilde takip edilen özel bir banka kartı yoluyla mültecilere aylık mali yardım, bu şekilde mülteciler gıda ve kira gibi temel ihtiyaçlarını kendileri öderken, yerel ekonomiye ve topluma entegrasyonları sağlanıyor.