3 bin istihdamlı AB projesi ‘Mahir eller projesi’ tanıtıldı

AB tarafından finanse edilen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği önderliğinde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ortaklığında Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen “Mahir Eller Projesi” ile 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek ve  3 bin kişiye istihdam sağlanacak.​

Kayseri’nin de aralarında bulunduğu 12 ilde yürütülen “Mahir Eller Projesi”nin tanıtım toplantısı Kayseri Ticaret Odası tarafından gerçekleştirildi.

Wyndham Grand’da gerçekleştirilen toplantıya KTO Başkanı Ömer Gülsoy, KAYSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Oğuzbaş, KESOB Başkanı Ahmet Övüç, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, bazı kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy toplantını açılışında yaptığı konuşmasında proje hakkında bilgi vererek; “12 şehrimizde yer alan tüm firmalarımızı, ‘birlikte yaşamak ve birlikte çalışmak için’ gönüllü işveren olmaya davet ediyorum. Hükümetimiz, burada da yanımızda olduğunu gösterdi. Firmalarımıza, proje kapsamında ilk kez istihdam edilecek geçici koruma altındaki Suriyeli çalışanlar için teşvik verilecek. Çalışma izni ücretleri ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10’u, proje süresince 6 ay boyunca karşılanacak. İşverenlerimiz, bu proje kapsamdaki tüm süreçler için 12 şehrimizdeki odalarımızdan danışmanlık alabilecek” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıya video-konferans ile katılarak Projenin yerel ve ulusal ekonomik gelişime katkı sağlayacağını belirtti.

KTO proje ekip üyesi Pelin Zenginobuz’un sunum yaptığı toplantı, KAYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Çelik’in “Kayseri Ekonomisine Bakış” başlıklı sunumu ile devam etti.

İki sene sürecek olan Proje, Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulanacak.  Bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile proje kapsamında 30 bin kişinin mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak, 15 bini belgelendirilecek ve 3 bin kişi istihdam edilecek.