2017 yılının en değerli markaları…

The 2017 BrandZ™ En Değerli 100 Küresel Marka sıralaması ve raporu, WPP ve Kantar Millward Brown tarafından yayınlandı. 12. yılına giren çalışma, 3 milyonun üzerinde tüketiciyle görüşülerek elde edilen verilerin bir araya getirilmesiyle hazırlandı. Peki hangi gıda firmaları listede yer bulmayı başardı?

Raporda tüketicilere veya işletmelere hizmet veren markaların 14 kategoride incelendi. Bunun yanında Küresel İlk 100 sıralaması da hazırlandı.

Hareketli bir yılı geride bırakırken, markalar başarıyı kovalamaya devam etti. En Değerli 100 Küresel Marka, önceki yıla kıyasla değerini %8 oranında arttırdı ve 3,64 trilyon dolara ulaştı.

Listeyi yayınlayan kuruluşların Korkusuz Beşli olarak adlandırdığı ilk 5 sırada, Google, Apple, Microsoft, Amazon ve Facebook gibi teknoloji devleri yer alıyor. İlk 5 sıradaki bu firmalar, ilk 100’deki firmaların toplam değerinin %25’ini oluşturuyor.

Google marka değerini korumayı sürdürüyor. Ayrıca, Google’ın reklamcılık alanında Facebook ile birlikte oluşturduğu ikilide hız kesecekmiş gibi durmuyor.

2016 yılında global ölçekte tüm mecralarda yapılan reklam harcamalarının beşte biri Google ve Facebook’un kasasına girdi. Google 79,4 milyar dolar ile aslan payını alırken, rakibi Facebook ise 26,9 milyar dolar kazandı.

Listedeki gıda firmaları arasında en yukarıda, 10. sıradaki fast food devi McDonalds’s bulunuyor. Listede üst sıralarda içecek devi Coca Cola (13.), kahve zinciri Starbucks (22.) ve bira üreticisi Budweiser (33.) yer alıyor.

En Değerli 100 Küresel Marka listesine girmeyi başaran diğer gıda firmaları şu şekilde:

  • 45. Subway (fast food)
  • 64. Moutai (alkollü içki)
  • 81. KFC (fast food)
  • 84. Pepsi (alkolsüz içecek)
  • 99. Red Bull (alkolsüz içecek)

Çalışma, reklam ve pazarlama firması WPP ve reklam, medya planlama & satın alma firması Millward Brown tarafından hazırlandı.

Rapor dünyanın en değerli markalarının yanı sıra, mevcut durumu değiştirme potansiyeline sahip yeni firmaları da ele alıyor. Çalışmada değerli firmaların dayanıklı olmasını neyin sağladığı ve markanın fiyatlandırma karşısındaki önemi de ele alındı. (Gıda Hattı)