Dünya Uyuşturucu raporu korkuttu

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin her yıl düzenli olarak yayınladığı Dünya Uyuşturucu Raporu’nun 2018 verilerine göre dünya çapında yaklaşık 275 milyon kişi, 2016 yılında en az bir kere uyuşturucu kullandı. Bu sayı 15-64 yaş arasındaki küresel nüfusun yaklaşık %5,6’sına karşılık geliyor. Raporda Türkiye temel uyuşturucu trafiği rotalarından biri olarak gösterildi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2015 yılında 450 bin kadar kişi uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybetti. Bu ölümlerden 167.750’si doğrudan uyuşturucunun neden olduğu ölümler (çoğu aşırı doz kullanımı). Diğerleri ise aralarında AIDS ve hepatit C gibi hastalıkların da bulunduğu, dolaylı olarak uyuşturucu kullanımına bağlı olan sorunlar.

Rapora göre 2017 yılında bitkisel kaynaklı uyuşturucu maddelerin üretiminde rekor düzeyler yaşandı. Diğer yandan, reçeteli ilaçların eğlence amacıyla kullanımının da dünya çapında ciddi bir sorun haline geldiği vurgulandı.

Geçtiğimiz dönemde meydana gelen; ABD’deki bazı eyaletlerde uyuşturucu kullanımının serbest bırakılması, internet üzerinden uyuşturucu satışına vurulan darbe gibi olayların etkisinin ise henüz tam olarak ortaya çıkmadığı ifade edildi.

Sentetik uyuşturucu üretim ve kullanımının mevcut pazarların ötesine geçtiği ifade edilen raporda bunlara bağlı sorunların da giderek arttığı belirtildi. Verilere göre uyuşturucu bağımlılığı ve buna bağlı hasarlar en fazla 18-25 yaş arası gençlerde görülüyor.

Uyuşturucu bağımlılığı riskinin en yüksek olduğu yaşlar ise 12-17 yaş arası ergenlik dönemi. Diğer yandan, 40 yaş ve üzeri nüfusta da uyuşturucu kullanımının hızla arttığı, artışın gençlere oranla daha fazla olduğu ifade ediliyor.

Rapordaki verilere göre erkeklerde uyuşturucu madde kullanımına başlama kadınlara göre daha sık. Ancak uyuşturucu kullanımına başlayan kadınları daha büyük bölümü bağımlılık ve ilgili sorunları yaşıyor.

Uyuşturucu nedeniyle hapiste olan kadın sayısının da erkeklerden fazla olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda konuyla ilgili çözüm önerileri de yer alıyor.

Raporda Türkiye, özellikle Afganistan kaynaklı uyuşturucuların Avrupa’ya açıldığı yol olarak gösteriliyor. Buna göre, Afganistan’da üretilen uyuşturucu İran ve Türkiye üzerinden Balkan ülkelerine, oradan da Orta ve Batı Avrupa’ya yayılıyor.

Balkan rotası adı verilen bu rota üzerinde ele geçirilen haşhaş bazlı uyuşturucular, küresel bazda ele geçenlerin %37’sini oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler raporunun yanı sıra, Avrupa ve Türkiye uyuşturucu raporları da tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Konuyla ilgili görüş bildiren Altınbaş Üniversitesi Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Programı Öğr. Gör. Barış Tuncer, 2009-2016 arası verilere göre Türkiye’de en fazla madde kullanım bozukluğunun 25-29 yaş grubu arasında görüldüğünü, bunu 30-34 yaş arasındaki kişilerin takip ettiğini gösterdiğini söylüyor.

Ülkemizde madde kullanım bozukluğu 5-14 yaş arasındaki çocuklarda artıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Türkiye Uyuşturucu Raporu kolluk kuvvetlerinin yakalamalarına dayandığı için bu verilerden tüketimdeki artış veya azalma konusunda bir şey söylenemese de sürekli gelişen teknoloji ile uyuşturucu maddelerin işlenme ve pazarlanma yöntemlerinin değiştirdiği, son yıllarda uyuşturucu tanımına giren maddelerin çeşitlendiği ve daha kolay ulaşılabilir hale geldiği biliniyor. (Gıda Hattı)