Türk öğrencilerin “Akıllı Klozet”i gümüş madalya kazandı

Brezilya’da 32 yıldır yapılan Uluslararası Mostratec Bilim ve Teknoloji Fuarı’nda ülkemizi temsil eden Okyanus Koleji Fen Lisesi öğrencileri Selin Yurtsever ve Hüseyin Emre Akgüç’ün geliştirdiği “akıllı klozet”, gümüş madalya alarak dünya ikincisi oldu.

Dünyanın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan Mostratec’te, gençleri proje üretmeye teşvik amacıyla her yıl yeni teknolojiler yarışması düzenleniyor.  Bu yılki yarışmaya katılan 800 proje arasından, Türkiye’yi temsil eden Selin Yurtsever ve Emre Akgüç, öğretmenleri Nilay Kutluk ve Okyanus Koleji Bilim Araştırma ekibi desteğiyle hazırladıkları “Akıllı Klozet” isimli projeleriyle sağlık ve tıp kategorisinde gümüş madalyanın sahibi oldular. Tuvalete çıkanların idrarlarındaki değişiklikleri algılayarak, hastalıkların erken teşhisini kolaylaştıran yeni klozetin maliyeti de son derece düşük. 5 gün süren fuar boyunca yüzlerce kişiye projelerini İngilizce olarak anlatan öğrenciler, daha önce Tübitak ve Obit yarışmalarında elde ettikleri başarılarının tesadüf olmadığını da böylece gösterdiler.

Farklı ülkelerden etkinliğe katılan öğrenciler, bilimsel projelerinin yanı sıra, kendi kültürlerinden örnekler de sergilediler. Gümüş madalyalı Selin ve Emre’nin birlikte sahneledikleri zeybek oyunu, diğer katılımcılardan büyük alkış aldı.