Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü ‘Dünya tütünsüz günü’ nedeniyle ‘belge takdim’ töreni gerçekleştirildi.  Bu konuda yaplan açıklamada şu görüşlere yer verildi.

Bilindiği gibi sigara kullanımı, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olup; en önemli önlenebilir ölüm nedenidir. Tütün ve tütün ürünlerine karşı sistematik bir mücadele verilmemesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 yılları arasında dünyada 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir.

Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda birinci amacımız okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamak, ikinci amacımız sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Bakanlığımız bünyesinde kurulan “ALO 171 sigara bırakma danışma hattı” 27 Ekim 2010 tarihi itibari ile 24 saat esaslı olarak faaliyete geçmiştir. “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” sigara ile mücadelede önemli bir aşamadır.

Dumansız hava sahası konusunda halkımızda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. 4207 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi durumunda vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, ALO 155 Polis, ALO 156 Jandarmayı arayarak yasanın uygulanmasına destek vermelerini bekliyoruz.

Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada Sigarayı Bırakma Polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. İlimizde de sigarayı bırakmak isteyenlerin ücretsiz başvurabileceği Sigara Bırakma Tedavi ve Danışmanlığı Poliklinikleri halkımıza hizmet vermektedir. Merkezde Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde KETEM, Sivas Cumhuriyet Üniversite Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Polikliniklerinde, Sivas Numune Hastanesinde, İlçelerimizde Şarkışla Devlet Hastanesi, Suşehri Devlet Hastanesi, Gürün Devlet Hastanesi, Yıldızeli Devlet Hastanesi ve Altınyayla Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde Sigara Bırakma Poliklinikleri hizmet vermektedir. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızda  farkındalık oluşturmak amacıyla Sigara Bırakma Polikliniğine başvurarak sigarayı bırakmış 4 vatandaşımıza Sinan Aktaş, Arif Başköy, Vedat Yıldırım, Yeşim Yıldırım Vali Davut Gül tarafından belge takdimi,  Kent Meydanında Sağlıklı Yaşam Aracında vatandaşa yönelik broşürler eşliğinde bilgilendirme çalışmaları ile Sigara Bırakma Polikliniği Hekimi Uzm.Dr.Hacı Kemal Köksal’ın vatandaşa yönelik eğitim yapması planlanmaktadır.