122 milyon avroluk hibeye 306 proje başvurusu

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD II Programı kapsamında çıkılan 2. Çağrı kapsamında, 122 milyon avroluk hibe için Türkiye genelinde toplam yatırım tutarı 1 milyar 200 milyon liralık 306 proje başvurusu yapıldı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmaya Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD II Programı 2. Çağrısı kapsamındaki proje başvuru sonuçlarını açıkladı.

Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) II Programı kapsamında “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Tedbiri”nden 12 Haziran’da 2. başvuru çağrı ilanına çıkıldı. İlanın ardından 6 Eylül-13 Ekim’de il koordinatörlüklerinde proje başvuru ve kabul işlemleri gerçekleştirildi.

TKDK destekleri kapsamındaki 122 milyon avroluk hibeye Türkiye genelinde toplam yatırım tutarı 1 milyar 200 milyon liralık 306 proje başvurusu yapıldı. Projelerin toplam destek tutarı ise 563 milyon liraya karşılık geliyor. 176 yeni ve 130 mevcut işletme için proje sunan yatırımcılar arasında 34 kadın girişimci de bulunuyor.

Proje başvurusunda toplam yatırım tutarı 142 milyon liralık 35 projeyle Mersin birinci sırada yer aldı. Isparta 31, Konya 21, Afyonkarahisar 19 ve Ankara 14 projeyle Mersin’i takip ederek ilk 5 şehir arasına girdi.

Mersin’in 35 projesinin toplam destek tutarı ise 65 milyon liraya tekabül ediyor. Mersin’de 27 yeni, 8 mevcut işletme için sunulan projeler içerisinde en çok başvuru, 30 projeyle meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ile pazarlanmasına yönelik gerçekleşti.

Sektörler bazında değerlendirildiğinde ise Türkiye genelinde de en çok başvuru 164 projeyle meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yapılması planlanan yatırımlar için alındı. Süt ve süt ürünlerine 86, kırmızı et ve et ürünlerine 36, su ürünlerine 14 ve kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik ise 6 proje başvurusu yapıldı.

İncelemelerin ardından uygun bulunan başvuru sahipleriyle süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri, kanatlı eti ve et ürünleri, su ürünleriyle meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yüzde 50 hibeyle desteklenecek projelerin sözleşme imzalama süreci başlatılacak.

Destekleme kapsamında Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat olmak üzere 42 şehir bulunuyor.

TKDK, Kasım ya da Aralık ayında tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar için 165 milyon avro, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörlerine yönelik yatırımlar (arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler, yöresel gıda ve el sanatları, kırsal turizm, su ürünleri, makine parkları ve yenilenebilir enerji sektörleri) için ise 75 milyon avro olmak üzere toplam 240 milyon avroluk 3. başvuru çağrı ilanına çıkmayı planlıyor.

Başvuru sayısındaki ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirten TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, Ardahan’dan Manisa’ya kadar başvuru aldıklarını söyledi. Antalyalı, kırsal kalkınmayı gerçekleştirmek için ekiplerinin yurdun dört bir yanında sahada olduğunu ifade etti. (Gıda Hattı)