ERÜ’de, Dekanlar toplantısı, Atçılık şöleni ve mezuniyet, konser, konferans

ERÜ’de Konser Veren Hande Yener, Öğrencileri Coşturdu

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörlüğü tarafından düzenlenen 20. Öğrenci Bahar Şenlikleri kapsamında sahne alan ünlü sanatçı Hande Yener, öğrencileri coşturdu.

Marianne Molu Amfi Tiyatro’da düzenlenen konsere, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Borlu, Genel Sekreter Murat Yenisu ile binlerce öğrenci katıldı.

Katılımın bir hayli yoğun olduğu konserde hareketli parçalar seslendiren ünlü sanatçı Hande Yener, öğrencilerden yoğun alkış aldı.

Konserin sonunda sanatçı Hande Yener’e çiçek ve plaket takdim eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, öğrencilere yönelik konuşmasında, “Bir yıl boyunca çalıştınız. Bunları fazlası ile hak ettiniz. Harikasınız. Sizleri çok seviyorum” diye konuştu.

Daha sonra Rektör Çalış, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

ERÜ’de “Türk Yargı Etiği İlkeleri Işığında Türk Yargısında Hedefler ve Beklentiler” Konulu Konferans Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hukuk Fakültesi tarafından “Türk Yargı Etiği İlkeleri Işığında Türk Yargısında Hedefler ve Beklentiler” konulu konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Adalet Bakan Yardımcısı Hakim Selahaddin Menteş, bağımsız yargının, tarafsız ve etkili bir yargı demek olduğunu belirtti ve “Tarafsız ve etkili olmayan bir yargı, bağımsız olamaz” dedi.

İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Adalet Bakan Yardımcısı Hakim Selahaddin Menteş’in yanı sıra, Vali Şehmus Günaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Dursun Büyükbaş, Kayseri 1. İdare Mahkemesi Başkanı Hamit Görür, Kayseri 2. İdare Mahkemesi Başkanı Ömer Akdamar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Kurul Üyesi Nihat Şimşek, hakimler, savcılar, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konferansın açılış konuşmalarında, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan, katılımcılara teşekkür etti.

Dekan Prof. Dr. Doğan, “Malumunuz olduğu üzere, hukukun temel amacı adaleti tesis etmek, toplumun huzur ve barış içinde yaşamasını sağlamaktır. Adaletin sağlanması ise ancak adil kanunlarla ve bunların adilane uygulanması ile mümkün olabilir. Ancak bu o kadar da kolay bir mesele değildir. Kanunların adil uygulanmasında en önemli rolü yargı yerine getirmektedir. Devlet erkinin üç sacayağından olan yargı kuvvetinde görev yapan hakim ve savcıların, pozitif hukuku adalete uygun, tam ve eksiksiz uygulamakla yükümlü olduklarından şüphe yoktur. Ancak bu uygulamanın toplumda da adil olduğunun kabul edilmesi, kamu vicdanını tatmin etmesi gerekir. Bir başka deyişle hakim görevini öyle yerine getirmelidir ki, kamuoyu onun bağımsız, tarafsız, dürüst, tutarlı ve yetkin olduğu kanaatinde olmalı, kararından şüphe etmemelidir” dedi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında, yasama, yürütme ve yargının devletin 3 önemli gücü olduğunu ve devletlerin varlıklarını sürdürebilmesi, güçlü ve kuvvetli olabilmesinin, bu 3 önemli organının iyi çalışmasına bağlı olduğunu belirtti.

Rektör Çalış, “Türk Yargı Etiği bildirgesinde yargı kavramı için ‘insan onuruna saygılıdır, insan haklarını korur ve herkese eşit davranır’ şeklinde ifade kullanılmıştır. O yüzden yargının bağımsız bir şekilde adaleti tecelli ettirmesi son derece önemlidir. Türk yargı sistemine bu konuda güvenimiz tamdır. Ülkemizde yargı sisteminin mevcut yapısı ve bu sistemin daha işlevsel hale gelmesi için yapılan yasal değişiklikler, adalet hizmetlerinin kalite ve standartlarını yükseltmiştir” diye konuştu.

Konuşmasında Erciyes Üniversitesi hakkında da bilgiler veren Rektör Çalış, “Erciyes Üniversitesi olarak 41 yıllık geçmişe sahip, birçok alanda önemli başarılara imza atan köklü bir üniversiteyiz. Üniversitemizin araştırma üniversitesi olarak belirlenen ülkemizdeki 10 üniversiteden biri olması da bunun bir göstergesidir. 2004-2005 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine başlayan Hukuk Fakültemiz, eğitim-öğretim kalitesi ve bilimsel çalışmaları ile marka değeri oluşturabilmiş önemli fakültelerimizden birisidir. Hukuk Fakültemizde lisans eğitiminin yanında, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan Özel Hukuk ve Kamu Hukuku alanında Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programları ile Özel Hukuk Doktora Programı eğitimi verilmektedir. Adalet Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde ise, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri programı açılması için YÖK ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerimizi başlatmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Adalet Bakan Yardımcısı Hakim Selahaddin Menteş, “Türk Yargı Etiği İlkeleri Işığında Türk Yargısında Hedefler ve Beklentiler” konulu konferansında Türkiye’de yargı sistemi hakkında bilgiler verdi.

Bakan Yardımcısı Menteş, “Hukukun üstünlüğü ile yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı arasında yapısal bir bağ bulunmaktadır. Demokrasilerde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığın güvence altına alınması, hukukun üstünlüğünün temini için ön şart. Bu aynı zamanda bireylerin hak ve özgürlüklerinin de güvencesini oluşturmaktadır. Yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin bir ön şartı ve aynı zamanda adil yargılama hakkının da teminatıdır. Bağımsızlık, hakimlere tanınan bir ayrıcalıktan daha çok, hak arama yollarına başvuran tarafların beklentilerini karşılamak üzere oluşturulmuştur. Bağımsızlık bir takım ilkeler, kural ve kurumlardan hareketle ölçülebilmekteyken, tarafsızlık hakimlerin karar verme süreçlerinde yatay ve dikey hiçbir etkileşim içerisinde olmadan hukuk içinde kalarak, vicdani kanaatlerini oluşturma gerekliliğini ifade eder. Tarafsızlık öğretide ve uygulamada sübjektif ve objektif tarafsızlık olmak üzere 2 yönlü olarak değerlendirilir. Sübjektif tarafsızlık hakimin kendi ön yargı, fikir ve kanaatlerinin tesirinde kalmadan, Anayasa, kanun ve hukuka uygun olarak oluşturulmuş vicdani kanaatlerine göre karar vermesini ifade eder. Objektif tarafsızlık ise, tarafların, mahkemenin tarafsız olduğuna inanmalarını, güven duymalarını ifade eden şekli bir kavram olarak tarif edilir. Yani adil olmanın yanında, adil görülmekte de bir tarafsızlıktır. Bağımsız yargı, tarafsız ve etkili bir yargı demektir. Tarafsız ve etkili olmayan bir yargı, bağımsız olamaz. Tarafsızlığın korunması dava tarafları ile kamuoyuna, bağımsız, tarafsız ve etkili olduğunun gösterilmesi, yargının ve her hakimin sorumluluğudur. Dolayısıyla hakimler tarafsız olmalarının yanında, tarafsız bir görünüm içerisinde olmalıdır. Mesleği ile bağdaşmayan her türlü davranışlardan, hem mahkeme içinde, hem de mahkeme dışında kaçınmalıdır” dedi.

Bakan Yardımcısı Menteş, konferansında, HSK kararıyla hakim ve savcıların uymaları gereken etik kuralları kapsayan ve 2019 yılı Mart ayında Resmi Gazetede yayımlanan Türk Yargı Etiği Bildirgesinin kapsamı ve konu başlıkları hakkında da bilgiler verdi.

Adalet Bakan Yardımcısı Hakim Selahaddin Menteş, konuşmasının sonunda ise, öğrencilerin ve davetlilerin sorularını cevaplandırdı.

Etkinliğin sonunda Bakan Yardımcısı Menteş’e, günün anısına, Vali Şehmus Günaydın ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış tarafından plaket takdim edildi.

Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, konferans öncesi de Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’ı makamında ziyaret etti.

10. Sağlık Bilimleri Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı, ERÜ Sağlık Bilimler Fakültesi Ev Sahipliğinde Başladı

10. Sağlık Bilimleri Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde başladı.

Genom ve Kök Hücre Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Borlu ve Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay ile Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanları katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sultan Taşçı, iki gün sürecek olan konsey toplantısı hakkında bilgiler verdi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış da konuşmasında, üniversite hakkında bilgiler verdi.

Rektör Çalış, “Erciyes Üniversitesi olarak, 19 fakültesi, 39 araştırma merkezi, 2 meslek yüksekokulu, 51 bin öğrencisi olan bir araştırma üniversitesiyiz. Tabi araştırma üniversitesi olmamızda diğer tüm fakültelerin olduğu gibi sağlık bilimleri fakültemizin de katkısı büyük. Ben buradan bir daha, özellikle tüm fakültelerimizdeki öğretim üyelerimize, idari kadrolarımıza, bu başarılarından, emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Biz 8 ay önce göreve geldiğimizde ilk söylediğim şey şuydu. Biz araştırma odaklı, öğrenci odaklı bir üniversite olacağız. Aynı zamanda kalitemizi, çıtamızı çok daha yükseklere çıkaracağız. Bu bağlamda hemen Sultan Hanım ve Rektör Yardımcımız Sıtkı Bey’inde içerisinde olduğu kalite kurulunu hemen güncelleyerek, hızlı bir şekilde üniversitemizi masaya yatırdık. Kalitemizi nasıl artırırız, bu konuda çalışmalara başladık. Sağ olsun Sultan Hocama da, Sıtkı Hocama da, emekleri ve bu konuda gayretleri için teşekkür etmek istiyorum. Tabi bu toplantı vesilesiyle özellikle sağlık bilimleri fakültesiyle ilgili, araştırma, proje, planlama ve etik kurulla ilgili sorunlar, ilgili birçok konu burada tartışılacaktır. Ve sizin ortaya koyduğunuz planlamalar veya sonuç bildirgesi YÖK nezdinde ele alınacaktır” dedi

Açılış konuşmalarının ardından çok sayıda üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi dekanlarının katıldığı toplantı sunumlarla devam etti.

10. Sağlık Bilimleri Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı, 4 Mayıs 2019 tarihinde sona erecek.

ERÜ Turizm Fakültesi 10. Dönem Mezunlarını Verdi

 Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Turizm Fakültesi tarafından “2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı 10. Dönem Mezuniyet Kuşağı Bağlama” töreni düzenlendi. Törende 38 öğrenci mezun oldu.

Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derviş Boztosun, Kayseri Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Semra Aksoylu, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şanlıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan mezuniyet töreninde Erciyes Üniversitesi ile Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin tanıtım filmleri izlendi.

Daha sonra Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şanlıoğlu, yaptığı konuşmada, öğrencilere yeni hayatlarında başarılar diledi.

Kayseri Üniversitesi Rektörü ve Turizm Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa da konuşmasında, mezuniyet törenlerinde neden öğrencilere kep atma yerine, mezuniyet kuşağı bağladıklarını açıkladı.

Rektör Karamustafa, “Kuşak bağlama; gören ve duyan pek çok kişiye sıra dışı, hatta tuhaf gelmiş olabilir. Kep ve cübbenin nereden ve nasıl çıktığından; Batı Dünyası üniversite tarihinde ne anlama geldiğinden bahsetmeyeceğim. Burada bulunan Siz Sayın Misafirlerimizden yükseköğretim mezunu olanlara sadece şu soruyu sormak isterim. ‘Mezuniyetlerinizde yaşadığınız kep atma işlemine herhangi bir anlam yükleyebildiniz mi?’ Zannederim bu soruya muhatap olan hiç kimse, ‘Hiç, mezun olunurken âdettendir atılır işte’ den başka bir cevap veremez. Bu kültürel yozlaşma ve yabancılaşmadan başka nasıl tanımlanabilir? Oysa kuşak (Şedd) bağlama öyle mi? Her aşama ve her figürünün bir anlamı vardır. Temel düzeyde tarih bilgisi ve bilinci olan herkes hatırlayacaktır ki Türk tarihinde Ahilik denilen bir teşkilat vardır. Bu teşkilatın belli kuralları, âdetleri, inançları, gelenekleri vardır. Teşkilata girmesi uygun görülen kimseye, belli bir törenle ‘kuşak’ bağlanır. Bu kuşak bağlamanın anlamı, teşkilatın bir üyesi olmak, kendini teşkilata vermek, teşkilatın kurallarına uymak yasalarına bağlanmak demektir. Kuşağın; bilgi, tecrübe ve sabır şeklinde üç anlamı vardır. Kuşak bağlamanın, ilim yani bilgi, el yani tecrübe-uygulama, sabır yani iş dünyasının sıkıntılarına katlanma, yol gösterici olma, şükür etme, samimiyet, iç arınmışlık, adanmışlık, kötülüklerden uzak kalmak, mücadele yani devamlı çaba göstermek, yakın ve kesin dostluk, sadakat yani bağlılık, tevekkül etmek, kötü alışkanlığı terk etmek gibi koşulları vardır. Bu kuşak ‘vefa kuşağı’dır. ‘Bunu sana bağlıyorum ki sözünde durasın. Şeytana uymayasın. Dünyaya muhabbet etmeyesin. Allah’ın kaza ve kaderine sabredesin. Nereye gidersen bu kuşak yanında olsun.’ şeklinde iyi dilek ve dualar eşliğinde kuşak bağlanır. Ahinin yetişmesinde meslek ve sanat sadece okumakla, tahsille öğrenilmez. Üstattan, ustadan öğrenilerek pekiştirilir. Biz de okul olarak, öğrencilerimizi staj adıyla iş dünyasının üstatlarının yanına göndererek onların tecrübelerinden istifade etmelerini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında, hizmet sektörünün önemine vurgu yaptı.

Rektör Çalış, “Ülke olarak dünyanın ilk 10 ülkesi olma hedefimiz var. Bunu sadece araştırma- geliştirme veya katma değeri yüksek ürünlerle, teknoloji ile yapamayız.  Turizm ve hizmet sektörü de çok önemli. Siz bunun hem yöneticisi, hem kurucusu, hem de çalışanı olacaksınız. O yüzden sizler gerçekten ülkemizin geleceğisiniz, çok önemlisiniz. Değerli Velilerimiz, sizlerde çocuklarınızla gurur duyabilirsiniz. Çünkü gerçekten kaliteli bir üniversitenin mezunları çocuklarınız. Gerçekten pırıl pırıl ülkemizin geleceği çocuklarınızla gurur duyunuz” şeklinde konuştu.

Konuşmasında öğrencilere de nasihatlerde bulunan Rektör Çalış, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sevgili gençler, ailenizi, üniversitenizi ve vatanınızı asla unutmayın. Sizlerden tek isteğim tek beklentim bu. Hepinizin gelecekte başarılı olacağına eminim. Hepinize bundan sonraki hayatınızda da başarılar diliyorum.”

Konuşmaların ardından mezun öğrencilere mezuniyet kuşağı bağlandı ve mezuniyet belgeleri takdim edildi. Tören, mezuniyet pastasının kesiminin ardından sona erdi.

ERÜ’de “Atçılık Şöleni” Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) 20. Bahar Şenlikleri kapsamında Veteriner Fakültesi tarafından “Atçılık Şöleni” düzenlendi.

Veteriner Fakültesi Atçılık Okçuluk Alanı’nda düzenlenen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Jandarma At-Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanı Albay Ercan Altın ile çok sayıda protokol ve davetli katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci, katılımcılara teşekkür etti.

Dekan İnci, “Üniversitemizin, şehrimizin bu tür sosyal faaliyetlere çok ihtiyacı varmış. Bunu bir kere daha anladık. Bugün burada yapılacak olan etkinliklerin bu ihtiyacın bir nebze karşılanacağı inancındayım” dedi.

JAKEM Komutanı Albay Ercan Altın ise, JAKEM faaliyetlerinde Veteriner Fakültesi ile ortak çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış da konuşmasında, ata sporu atlı okçuluğun yayılması için ellerinden geleni çabayı göstereceklerini belirtti.

Rektör Çalış, “Bildiğiniz gibi dün itibari ile 20. Öğrenci Bahar Şenlikleri başlamış bulunmaktadır. Bu bağlamda buradaki gösteriler öğrenci şenliklerinin bir ayağıdır. Atlı okçuluk tabi ki bizim ata sporumuz. Atlı okçuluğu geliştirmek için elimizden geleni yapmamız lazım. Spor Bilimleri Fakültemizde bu konuyla ilgili bölümün açılması için elimizden geleni yapacağız. Dekanımızla görüştük. İnşallah bu konuda başarılı olacağız ve atlı okçuluğun Kayseri’de ve tüm Türkiye’de gelişmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Kayseri Atlı Okçuluk Kulübü, JAKEM ve İl Emniyet Müdürlüğü Atlı Polis Eğitim Merkezi tarafından atlı okçuluk gösterisi düzenlendi.

Gösterinin ardından etkinliğe katkıda bulunanlara plaket takdim edildi. Etkinlik, geleneksel pilav ikramının ardından sona erdi.