“1. Uluslararası Kültepe Toplantısı”

kültepe“1. Uluslararası Kültepe Toplantısı” Kayseri‘de başladı.

Kültepe-Kaniş-Karum Kazıevi’ndeki toplantının açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe kazılarının 1948 yılında başladığını anımsattı.

Kazılarda yıllardır çalışan bilim adamlarının, eserleri ve verileri farklı alanlarda incelediklerini belirten Kulakoğlu, disiplinler arası iletişimi geliştirmek için “1. Uluslararası Kültepe Toplantısı”nı düzenlediklerini söyledi.

Toplantıya Türk ve yabancı bilim adamlarının katıldığını ifade eden Kulakoğlu, şunları kaydetti:

“65 yıldır süren kazılarda görev alan disiplinleri ilk kez bir araya getirdik. Türk ve yabancı bilim adamlarımız 3 gün sürecek toplantılarda 40’a yakın bildiri sunacak. Bugüne kadar kazılarda yaklaşık 25 bin çivi yazılı tablet ve çok sayıda arkeolojik eser elde edildi. Kültepe’de, yazılı belgeler, kemik, bitki gibi organik kalıntıların çalışıldığı geniş bir alan söz konusu. Bu kadar yoğunlukta eserlerin olduğu bir yerde çalışan bilim adamlarının sayısı da artıyor. Çok farklı disiplinler arası bir çalışma var. Bu, Kanada‘dan, ABD‘den, Avustralya‘dan ve Çin‘den bilim adamlarının katıldığı bir toplantı. Hem yazılı belgelerin hem de arkeolojik kültür materyallerinin de değerlendirildiği bir toplantı olması açısından ender bir toplantı.”

Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri Kazıları Şeref Başkanı Prof. Dr. Kutlu Emre ise Anadolu‘da tarihi dönemi başlatan ve sayıları binleri bulan çivi yazılı belgeleriyle Kültepe’nin tek olduğuna dikkati çekti.

Emre, yazılı belgelerin yanı sıra zengin arkeolojik buluntuların, yalnızca Anadolu‘yu değil, Kuzey Mezopotamya‘yı da aydınlattığını vurguladı.

Kayseri Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu da kazılarda ortaya çıkan tabletlerin tam çözümü yapıldığında Mezopotamya ve Anadolu’daki ticari bağların net bir şekilde ortaya çıkacağını kaydetti.

Toplantı, ABD’deki Azor Arkeoloji Kurumu Başkanı Timothy P. Harrison ve diğer ülkelerden katılan bilim adamlarının farklı konularda sunduğu bildirilerle devam etti.

Bir yanıt yazın